Clădirile nelocuite se distrug, pradă intemperiilor și neîngrijirii. Instalațiile casnice sunt atacate de rugină, ramele geamurilor, ușile, porțile se scorojesc. Streșinile se găuresc și se colmatează.
Iată o situație alarmantă ce afectează, în primul rând, centrul Aradului. Pe Corso nenumărate magazine sunt închise și oferite spre închiriere. Concurența super marketurilor face ravagii și încă nu s-a găsit soluția și obiectul unei afaceri ce să atragă clienții și să renteze.
Mai grav se prezintă situația spațiilor locative, etaje întregi nelocuite, ori case familiale din interbelic părăsite, lăsate strigoilor. Dacă trecem în revistă lista imobilelor aprobate de CLM să facă obiectul Legii 153/2011 și dintre acestea să fie notificate într-o primă fază 54, prima nedumerire se referă la eterna mare problemă, oare vor fi banii necesari? Adică rate pe cinci ani, pentru repararea unei neglijențe cu vechime de 20 ani.
Cui se vor adresa notificările adresate caselor părăsite? În centru, mai ales, sunt edificii etajate la care găsim serii de apartamente nelocuite, ori oferite spre închiriere.
Apartamentele, chiar din interbelic, sunt părăsite și concurate de cartierele noi construite și care oferă confort la zi. Se pare că poziția centrală nu mai tentează. Ce ne facem?
Pe măsură ce trece timpul, situația se agravează, fără să cunoaștem cauzele și nu s-a elaborat un studiu pentru a contracara acest fenomen. Culmea, majoritatea apartamentelor părăsite sunt cumpărate de cetățeni străini, vezi palatele Neuman și Cenad, ori clădirea de pe Unirii nr. 1 pe care le prezint în anexă.
Asociaţia Pro Urbe a semnalat public și în mass-media, clădiri restaurate exemplar, iar Primăria a promis să se implice, emițând diplome adresate proprietarilor. Asemenea inițiativă ar constitui un stimulent și chiar o întrecere pentru locul de cea mai frumoasă clădire.

A1 29
Învățământ modern la Șimand: Primăria a câștigat un proiect de peste 1.100.000 lei
citește mai mult »