bb-1 bb2 bb3Clădirile nelocuite se distrug, pradă intemperiilor și neîngrijirii. Instalațiile casnice sunt atacate de rugină, ramele geamurilor, ușile, porțile se scorojesc. Streșinile se găuresc și se colmatează.
Iată o situație alarmantă ce afec­tează, în primul rând, centrul Aradului. Pe Corso nenumărate magazine sunt închise și oferite spre închiriere. Concu­rența super marketurilor face ravagii și încă nu s-a găsit soluția și obiectul unei afaceri ce să atragă clienții și să renteze.
Mai grav se prezintă situația spa­țiilor locative, etaje întregi nelocuite, ori case familiale din interbelic pă­ră­site, lăsate strigoilor. Dacă trecem în revistă lista imobilelor aprobate de CLM să facă obiectul Legii 153/2011 și dintre acestea să fie notificate într-o primă fază 54, prima nedu­me­rire  se referă la eterna mare problemă, oare vor fi banii necesari? Adică rate pe cinci ani, pentru repararea unei neglijențe cu vechime de 20 ani.
Cui se vor adresa notificările adre­sate caselor părăsite? În centru, mai ales, sunt edificii etajate la care găsim serii de apartamente nelocuite, ori oferite spre închiriere.
Apartamentele, chiar din interbe­lic, sunt părăsite și concurate de  cartierele noi construite și care oferă confort la zi. Se pare că poziția centrală nu mai tentează. Ce ne facem?
Pe măsură ce trece timpul, situa­ția se agravează, fără să cunoaștem cauzele și  nu s-a elaborat un studiu pentru a contracara acest fenomen. Culmea, majoritatea apartamentelor părăsite sunt cumpărate de cetățeni străini, vezi palatele Neuman și Cenad, ori clădirea de pe Unirii nr. 1 pe care le prezint în anexă.
Asociaţia Pro Urbe a semnalat public și în mass-media, clădiri res­taurate exemplar, iar Primăria a pro­mis să se implice, emițând diplome adresate proprietarilor. Asemenea inițiativă  ar constitui un stimulent și chiar o întrecere pentru locul de cea mai frumoasă clădire.

Recomandările redacției