Majoritatea copiilor din ziua de astăzi au cont pe platforma Tik Toc. Pentru mulți,  reprezintă un mod distractiv de a petrece timpul, însă acestă distracție poate ascunde un pericol mortal. Sunt mulți arădeni care consideră ,,haioase” videoclipurile postate aici, ba chiar postează clipuri cu micuții lor de pe aceasta platformă. Cu toată distracția, pericolul se pare că pândește la orice pas.

Un astfel de caz, din păcate soldat cu moartea unor copii, a devenit viral pe internet. Acum o familie dă în judecată platforma TikTok din cauza unei provocări care a cauzat moartea celor două fiice.

Cele două fete, în vărstă de 8, respectiv 9 ani, au murit  prin sufocare din pricina unei provocări virale care circula pe platforma TikTok. „Blackout Challenge” îi incuraja pe utilizatori să se sufoce până la leşin. Parinţii victimelor au intentat procesul împotriva platformei marţi, la judecătoria din Los Angeles.

Am întrebat câtiva părinți din Arad, ce părere au despre această platformă și dacă știu ce fac micuții lor, aflați în vacanță,  pe internet. ,, Al meu e mare, 11 ani are, i-am explicat ce e bine și ce e rău și a înțeles. Nu-mi fac probleme, se distrează și el”, spune un tătic.

Am mai întrebat câțiva arădeni, care au copii în clasele mici, mulți dintre ei nu aveau acces la internet, dar câțiva dintre aceștia nu aveau nimic împotriva unui cont pe această platformă. ,,E foarte fain, sunt clipuri drăguțe, amuzante, ce rău să facă. Am doi copii, unul în clasa 2-a și unul a 4-a o să le fac și lor cont, că mi-au cerut de multe ori.  Ce să facă și ei că e vacanță?”, spune o mămică, ce are cont de tik tok, dar copii ei nu au.

Le-am povestit întâmplarea, cu cele două fete care au murit din cauza unor provocări pe această platformă, dar majoritatea au spus că aceste lucruri nu o să li se întâmple lor, că la noi nu este problemă .,,La noi așa ceva nu s-a întâmplat, la americani se întâmplă toate prostiile. Eu o verific pe fetița mea și știu exact ce face pe Tik Tok”, spune o altă arădeancă.

  Cu toate acestea psihologii atrag atenția că ar trebui să ne supraveghem mai mult copii pe rețelele de socializare deoarece  “algoritmul intenţionat şi repetativ” al aplicaţiei care recomandă astfel de conţinut dăunător copiilor şi îi indeamnă să practice provocări care le pot pune viaţa în pericol.

Pericolul devenit viral

Sunt mulți părinți care hanar nu au ce se ascunde în spatele unor astfel de ,,provocări” pe internet. Copiii pot deveni dependenți de videoclipurile postate pe TikTok. Mulți obișnuiesc să publice materiale în care cântă sau  dansează,  în speranţa că vor deveni faimoși pe platformă.

În cazul fetițelor moarte, minorele credeau că provocarea ajunsă virală, prin care utilizatorii trebuiau să se sufoce, le va face celebre.

Părinţii ar fi observat urme pe gâtul fetei cu câteva săptămâni înainte de tragicul eveniment, însă nu au bănuit că s-ar putea datora TikTok-ului. “Era o fetiţă în vârstă de 8 ani – nu avea cum să înţeleagă pericolul la care platforma o încuraja să se expună”, a mai spus avocatul celor doi părinţi, conform Observator.ro.

Cu toate că astfel de știri, cu întâmplări macabre pe aceasta platformă, au tot apărut în online, mulți părinți arădeni, și nu numai, habar nu au ce fac micuții lor pe internet și nu consider periculoasă aceasta platformă.

Recomandările redacției