Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat astăzi, 26 septembrie 2017, Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului. Slujirea Preasfinției Sale a fost prilejuită de pomenirea Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul și Teologul și a Sfântului Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești.
La sfârșitul dumnezeieștii Liturghii ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură prezentând viața și faptele celor doi sfinți prăznuiți, ca unii care reprezintă fiecare o dimensiune a trăirii creștine: unul ucenic al Mântuitorului, iar celălalt din neamul românesc, ajuns domnitor al Țării Românești, apărător și sprijinitor al credinței ortodoxe. Preasfinția Sa a adus în memoria celor prezenți principalele momente din viața Sfântului Apostol Ioan, ca unul care a participat la evenimente cu totul deosebite din activitatea pământească a Mântuitorului. La fel, s-a amintit de propovăduirea sa în Asia Mică, mai precis în Efes și de scrierile sale păstrate de Biserică din care transpare învățătura sa de bază, adică iubirea. Acesta cu referință și la pericopele zile care scot în evidență centralitatea iubirii, iubirea lui Dumnezeu față de lume și iubirea cu care și noi suntem datori să răspundem lui Dumnezeu și semenilor noști.
Cel de-a doilea sfânt cinstit a fost amintit în cuvântul Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, evidențiindu-se formarea sa duhov­- nicească, educația primită în Mănăstirea Bistrița și totodată, legătura Sfântului Neagoe cu Sfântul Nifon, mitropolit al Țării Românești și patriarh al Constantinopolului. Binecredinciosul Voievod rămâne un model de domnitor, a subliniat ierarhul, înșiruind principalele ctitorii, dar și sprijinul oferit mănăstirilor din Sfântul Munte și de la Locurile Sfinte. Nici opera sa nu a fost trecută cu vederea, care, după cum evidenția Preasfinția Sa, depășește cadrul unui tratat social-politic, cuprinzând îndemnuri morale și creștine valabile până astăzi. Anul acesta cinstirea Sfântului Neagoe este cu totul deosebită deoarece se împlinesc 500 de ani de la târnosirea Mănăstirii Curtea de Argeș, precum și de la canonizarea Sfântului Nifon.
Din soborul liturghisitorilor au făcut parte PC Părinte Flavius Petcuț, Protopop al Aradului, PC Părinte Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi și PC Arhidiacon Mircea Proteasa. Răspunsurile au fost date de către protopsalții catedralei.
Lect. dr. Marcel Tang

Recomandările redacției