Sfântul Sinod a decis: PS Emilian Lovișteanul a fost desemnat să fie episcop vicar al Aradului, având în vedere vârsta înaintată pe care o are ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului.

La sfârșitul lunii trecute, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului aviza cele două propuneri făcute de ÎPS Timotei pentru ocuparea acestei demnități bisericești. „Analizând CV-urile celor propuși și, constatând că întrunesc condițiile canonice și regulamentare, membrii Sinodului, conform art. 127, alin. 2, lit. b-h din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, au trecut la procedura de vot, în urma căreia doi conferențiari universitari, doctori în Teologie, au fost propuși Sfântului Sinod în vederea alegerii de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei.

În cele din urmă Sfântul Sinod a decis să meargă pe mâna PS Emilian Lovișteanul, care era până acum episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

 

Un episcop-vicar tânăr

PS Emilian s-a născut pe 12 februarie 1972 la Berezeni, în județul Vaslui. Între 1990 și 1995 a fost elev al Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi”,  de la Mănăstirea Neamţ, iar între 1996 și 2000 a fost student al

Facultății de Litere şi Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanţa, la specializarea Teologie-Istorie. În perioada 2000-2002 a făcut un master în istorie veche medievală la Facultatea de Istorie a Universității „Ovidius”, apoi între 2003 și 2008  a fost doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, având ca temă a tezei de doctorat „Mitropolia Moldovei şi Sucevei: Arhiepiscopia Iaşilor în prima jumătate a secolului al XX-lea (1900-1948)”, lucrarea fiind elaborată sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu, dind 2009 fiind doctor în Teologie.

Mai trebuie spus că în perioada 2004-2009 a fost asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi, din 2009 fiind lector universitar la aceași facultate.

În ceea ce privește funcțiile pe care le-a deținut, trebuie spus că între

1998 și 2001 a fost Mare Eclesiarh al Mănăstirii Neamţ; în 2001  a fost referent la Centrul eparhial Iaşi; între 2002 și 2005, preot spiritual al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, Iaşi; din

2006 până în prezent este membru în Comisia liturgică a Arhiepiscopiei Iaşilor; între 2007 și 2008 a fost preşedinte al Consistoriului monahal din Arhiepiscopia Iaşilor, între 2008 și 2009 fiind consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor. Tot în 2009 a fost și exarh pentru pentru judeţul Iaşi.

De menționat că începând cu anul 2009 este episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, fiind ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 29 octombrie. A fost hirotonit ca arhiereu şi instalat ca episcop-vicar la data de 14 noiembrie.

Recomandările redacției