Că Viorica Dăncilă a capitulat în faţa lui Klaus Werner şi a sistemului, este limpede. Dacă, însă, crede că această capitulare va duce la încetarea atacurilor împotriva PSD sau că electoratul advers va da dovadă de bunăvo­inţă, se amăgeşte crunt. Dimpotrivă, Iohannis va folosi această capitulare pentru a doborî definitiv PSD, care, iată, recunoaşte că preşedintele a avut dreptate. Am scris în nenumărate rânduri că, sub pretextul obligativităţii punerii codurilor penale în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, Comisiei de la Veneţia şi cu legislaţia europeană, numeroşi baroni ai PSD au cerut ca, în schimbul menţinerii lui Dragnea la putere, acesta să strecoare în noile coduri prevederi care să le folosească şi lor, nu doar lui Dragnea, în încercarea de a se sustrage justiţiei. Îndârjirea cu care făceau presiuni pentru implementarea acestor aberaţii a stârnit un val de ură în sânul unei părţi a electoratului, adversitatea fiind alimentată permanent de către Iohannis şi susţinătorii săi, cu largul concurs al sistemului.
Acum, că Dragnea nu mai este, baronii penali se văd obligaţi să înceteze presiunile, pentru că este clar că şi-au pierdut susţinerea din interiorul partidului şi pentru că Viorica Dăncilă a dat ordin, aşa cum i-a promis lui Iohannis, că nimeni nu se va mai atinge de legile justiţiei, că nu vor mai fi niciun fel de modificări, nici măcar cele cerute de către forurile pomenite mai sus. Asta şi voia Iohannis, asta voia sistemul, ca legile neconstituţionale şi profund antidemocratice şi antieuropene să rămână aşa cum le-au făcut Băsescu şi Macovei, pentru a asigura supremaţia sistemului şi a preşedintelui. Dacă PSD ar fi condus de către cineva care într-adevăr ar vrea să reformeze sistemul, nu doar să mimeze reforma, pentru a îmblânzi furia populară şi a elimina temele preferate ale duşmanului politic, sub nicio formă nu ar renunţa la modificările vădit obligatorii la legile justiţiei.
Speriaţi de moarte, Dăncilă şi cei care o susţin preferă să facă pe smeriţii, să renunţe la orice luptă, riscând să ducă PSD la prăbuşire totală. Oricât de mult ar ceda Dăncilă, oricât ar pupa fundul lui Iohannis şi ar accepta cizma sistemului pe grumaz, nu vor putea câştiga nici măcar un vot din partea celor care s-au manifestat vehement împotriva PSD, dar, cu siguranţă, vor pierde sute de mii de voturi pe care le-au avut. Capitularea necondiţionată în faţa duşmanului va stârni o dezamăgire cruntă a celor care chiar sperau că guvernarea PSD-ALDE ar putea să readucă normalitatea în România, după crunta dictatură a lui Băsescu. Nu vorbesc aici despre susţinătorii lui Dragnea, ci despre cei care au votat PSD-ALDE pentru a se reveni, aşa cum spuneam, la normalitate. Or, în momentul în care tu nu mai vrei să lupţi, ce pretenţii poţi avea să fie cineva de partea ta? Sunt convins că PSD are oameni de valoare care gândesc în acest mod, însă dacă nu reuşesc să-şi impună punctul de vedere, ci foştii ciraci ai lui Dragnea vor continua să conducă partidul, tare mă tem că fostul cel mai mare partid al ţării va ajunge rău de tot. Iar asta, pentru că acum când avea posibilitatea să arunce apa murdară din lighean, a preferat să arunce şi copilul.

Recomandările redacției