PSD a cheltuit peste șase milioane de euro, iar PNL – aproape patru milioane în primele 11 luni din 2021.

Liderii economiei de piață sunt întrecuți la cheltuieli de publicitate de primele două partide din România. În ianuarie-noiembrie 2021, PSD a cheltuit cu presa 32,4 milioane de lei (peste 6 milioane de euro), iar PNL – 18,9 milioane de lei (aproape 4 milioane de euro). E vorba de toate cheltuielile de publicitate politică, grosul mergând pe televiziuni. Liberalii au oferit și defalcarea cheltuielilor pe canale, în timp ce PSD nu a răspuns întrebărilor Europei Libere referitoare la destinatarii sumelor.

Zdrovit și NaturPharma sunt firmele cu cele mai mari bugete pe televiziunile din România. Pe categorii, cea care domină este piața de Sănătate, care ia aproximativ 25% din expunerea TV de la noi. Practic, unul din patru spoturi la care se uită românii sunt cu oferte medicale. Aici intră: medicamentele – cele la care este permisă reclama; suplimentele alimentare; lanțurile de farmacii; serviciile medicale.

Până acum, cel mai mare client de publicitate TV din România erau polonezii de la Zdrovit, cu suplimentele alimentare. Ei au rămas numărul 1 și li s-a adăugat compania bulgărească NaturPharma, cu același gen de produse. NaturPharma ocupă locul 2. Abia apoi vin marile companii multinaționale precum Coca-Cola, Procter & Gamble, Vodafone, LÓreal, cu bugete pe TV de 4-5 milioane de euro. Băncile sau producătorii auto, inclusiv cei foarte mari, precum Banca Transilvania, BRD sau Dacia Renault nu intră în primii zece, unii nici în primii 20. Ei cheltuiesc mult sub un buget de patru milioane de euro.

Conform datelor publicate de Europa Liberă, corelate cu estimările din piață obținute de Libertatea de la o agenție de publicitate, atât PSD, cât și PNL depășesc ca bugete de publicitate sute de mari firme din România și intră în Top 10 clienți de publicitate. Diferența fundamentală este că cele două partide nu apar cu spoturi, precum companiile pe care le-au depășit în investiții de imagine. Banii publici cheltuiți de partide nu pot fi văzuți în calupurile publicitate. Partidele au dat în alte modalități banii către media, atât către TV, cât și către site-uri. Acestea au ajuns, în cazul Realitatea Plus, deținătoarea recordului, la 100.000 de euro pe lună, doar de la liberali. În termeni de piață, cea mai mare stație comercială din țară, PRO TV, la o audiență de peste 20 de ori mai mare decât Realitatea Plus, nu obține reclamă de 100.000 de euro pe lună de la o firmă privată, decât în cazuri excepționale, conform acelorași estimări obținute de Libertatea.

În noiembrie și decembrie 2021, când PNL plătea acești bani către Realitatea, PRO TV avea pe publicul comercial o medie zilnică de 125.000 de spectatori, iar Realitatea Plus aduna 5.000 de spectatori în medie pe zi, conform datelor centralizate, furnizate de Pagina de Media.

sursa: www.libertatea.ro

Recomandările redacției