PSD își dorește măsuri sanitare coerente și parteneriat real cu populația pentru gestionarea pandemiei.
Așadar, în condițiile în care incidența infectărilor a scăzut la 1,19 la mie, pe întreaga țară, relaxarea restricțiilor este una normală.
„România este în zona verde în acest moment, cu o rată națională de incidență a infectărilor care continuă să descrească. În aceste condiții, era absolut ilogică menținerea obligativității purtării măștii, pe stradă, în aer liber și e absolut normal – și economic și social – să fie permise petrecerile în restaurant, la o capacitate de
maximum 50% – în această perioadă de Sărbători. Restricțiile rămase în vigoare trebuie impuse și respectate”
, a declarat Eusebiu Pistru.
De asemenea, dat fiind precedentele și situația din Europa, Eusebiu Pistru spune că: „se fac pregătiri intense pentru a face față unui posibil val cinci al pandemiei. Se ranforsează capacitatea sistemului medical de a reacționa, sunt implicați și medicii de familie dar și farmaciile în efortul de testare combatere/tratament a infecției, se simplifică și se optimizează cadrul legislativ.
Se lucrează la un proiect care să permită testarea extinsă, la nivelul medicilor de familie, pentru persoanele simptomatice sau care au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2.”

Mai mult, sunt în curs de elaborare proceduri legate de tratamentul ambulatoriu al COVID-19, astfel încât presiunea pe spitale să fie diminuată. În scurt timp va fi gata, va intra în dezbaterea publică și apoi va fi adoptat, un nou proiect
de lege, care va institui un certificat STOP COVID-19.

Certificatul respectiv, însă, nu e un certificat verde: „E un document distinct, valabil doar pe teritoriul național, care va fi introdus temporar, când incidența infectării crește trei săptămâni consecutive și va fi scos similar, în funcție de criterii clare, precis măsurabile.
PSD insistă ca guvernul actual, din care face parte, să convingă, nu să contrângă oamenii, să se vaccineze, dar nu va ezita să susțină măsurile necesare, dacă situația o va impune, pentru apărarea sănătății publice”
, a mai adăugat senatorul.

Recomandările redacției