10647559_10152779733837696_939230620_nÎn aceste zile, între 27 noiembrie şi 1 decembrie se desfăşoară la Arad o manifestare intelectuală de excepţie, organizată cu prilejul împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire din 1918: Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice „ARADUL – CAPITALĂ POLITICĂ A ROMÂNILOR TRANSILVĂNENI“.

Joi, 27 noiembrie, în prima zi a manifestării a avut loc la Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiş“ o evocare a Zilei de 1 Decembrie 1918, activitate organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, manifestare la care au participat elevi şi cadre didactice de la liceele şi şcolile din municipiul şi judeţul Arad.

Astăzi, de la orele 9,00 manifestările au demarat la Sala „Ferdinand“ a Primăriei Arad, acolo unde a avut loc deschiderea oficială a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Aradul – capitală politică a românilor transilvăneni“.

Moderatorul sesiunii a fost dr. Doru Sinaci care a oferit cuvântul de deschidere ÎPS Dr. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului, care rostit o suculentă alocuţiune despre rolul bisericii creştine în săvârşirea şi înfăptuirea Marii Uniri. Au mai susţinut alocuţiuni, Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, prof. univ dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Arad, arhiv. Mirela Pachiţa, şef serviciu la Arhivele Naţionale Arad.

Au urmat patru lansări de cărţi pe temă. Astfel, publicistul şi istoricul dr. Doru Sinaci a prezentat Volumul IX: „Administraţie românească arădeană – studii şi comunicări din Banat-Crişana“, Colecţia „Slaviciana – serie nouă“, Editura „Vasile Goldiş“ University Press, Arad, 2014. Printre altele, istoricul Doru Sinaci şi-a exprimat regretul pentru dispariţia din viaţa ştiinţifică a cunoscutei reviste de istorie „Ziridava“, sperând totodată ca această revistă să-şi reia activitatea publicistică.

A doua carte lansată a fost „Banatul în anii Primei Mari Conflagraţii Mondiale“, de Vasile Dudaş, apărută la Editura David Press Print Timişoara, 2014, carte prezentată de dr. Mihai Pârvulescu.

Prof. univ. dr. Cristian Alunaru a prezentat cartea lui Emil Arbonie, „Avocaţii arădeni (1875-1989), carte apărută la Editura „Vasile Goldiş“ University Press Arad, 2014.

În continuare, a fost prezentat Medalionul „Istoricul Augustin Mureşan la 65 de ani“ , medalion susţinut de dr. Laurenţiu Szemkovics şi de dr. Doru Sinaci. Tot cu acest prilej istoricul Augustin Mureşan a primit o diplomă aniversară.

Prima parte a manifestării de astăzi de la Sala Ferdinand a Primăriei Arad s-a încheiat cu o carte de excepţie, în fapt lucrarea de doctorat a publicistului şi istoricului Doru Sinaci. Intitulată „Discursul politic în perioada tribunismului arădean“ cartea a părut în aceste zile la Editura „Vasile Goldiş“ University Press, Arad şi a fost prezentată de dr. Emil Arbonie.

Autorul volumului, dr. Doru Sinaci, care provine dintr-o familie în care toţi membrii ei sunt autori de cărţi, îi aduce în faţa cititorilor iubitori de istorie, pe marii corifei ai Marii Uniri, oameni care şi-au coagulat forţele politice în jurul cunoscutei reviste „Tribuna“  de la Arad. Ca un fir roşu, din carte transpare importanţa Aradului la înfăptuirea Marii Uniri, faptul că acesta era perceput ca o capitală a românilor din Transilvania.

A urmat o şedinţă de autografe, în care cei prezenţi au discutat pe marginea cărţilor cu autorii lor, Sala Ferdinand fiind cu această ocazie locul cu cea mai mare densitate de istorici pe metru pătrat din Vestul României.

 

Recomandările redacției