În ultima perioadă de timp, peste 100 de tone de carne de pui infestată cu Salmonella au fost depistate de inspectorii sanitari-veterinari în mai multe hypermarketuri din ţară. Carnea de pui și pipotele congelate erau aduse din Polonia. Neverificată, carnea a ajuns în cele din urmă şi pe mesele consumatorilor. Salmonella poate duce la toxiinfecții grave, mai ales în rândul copiilor și vârstnicilor. Inspectorii ANSVSA au aplicat sancțiuni  în valoare de 300.000 de lei lanțurilor de magazine în cauză. Următorul pas, avertizează aceștia, este suspendarea activității celor care mai pun la raft produse periculoase. Pe de altă parte, la un alt control Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a rechemat din magazine un lot de pulpe de pui congelate distribuite de o firmă din Arad. Motivul era similar cu acela din cazul hypermerketurtilor: din cauza faptului că acestea erau infestate cu Salmonella enteritidis. Și culmea, proveniența acestora era tot din Polonia. Pulpele de pui erau congelate şi ambalate în baxuri de 10 kilograme. Data acestora de expirare era 9.10. 2023. Este vorba de o cantitate de peste 10 tone, aceasta fiind deja distribuită către cinci firme din Sibiu, Bacău, Călăraşi, Iaşi şi Ploieşti. Menționăm că infestarea cu Salmonella a lotului de pulpe nu poate fi pusă în culpa societății din Arad. Ca măsură de contracarare, specialiștii în materie au dispus că produsele trebuie retrase de pe piaţă până la data de 17 decembrie 2021.  Însă acestea sunt cazuri care au fost depistate. În aceste cazuri prezentate exista totuși atributul de trasabilitate al produselor. De ce să nu o recunoaștem, pot surveni cazuri când acest fapt este destul de  greu de îndeplinit în mod real. În asemenea situații, pentru siguranța noastră, medicii ne sfătuiesc  să gătim carnea de pui la minimum 70 de grade Celsius.

Recomandările redacției