„Pupătorii de ciolane…”

0
359

de Paul Krizner

Fiecare dintre noi vede lucrurile după măsura sufletului său, dacă ești un frustrat, un om îngenunchiat de grija celui de lângă tine, dacă ești un om a cărui principii se regăsesc în a vedea greșala altuia, atunci cu sigurață o să vezi lucrurile ca un primitiv, iar dacă ești cu sufletul curat și îți pasă de necazul celui de lângă tine înțelegi semnificația unui pelerinaj.
Am făcut această incursiune pentru a prezenta la rece ceea ce anumiți jurnaliști sau mai bine spus preudojurnaliști încearcă să prezinte la TV sau în presa scrisă, că vezi, Doamne la hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași oamenii mor și se calcă în picioare, că vezi Doamne câtă avere adună Biserica de pe urma acestei ,,afaceri”, ca să nu mai spunem că toți cei de acolo au ajuns de râsul unor analfabeți,  numindu-i ,,pupători de ciolane”.
Sincer nu înțeleg un lucru, dacă ție
nu-ți place nu te obligă nimeni să mergi la un astfel de pelerinaj, dar nici nu mi se pare corect să stai ca la tribună să-ți dai cu părerea despre ceva ce pe tine te depășește.
Nu vreau să credeți că iau apărarea cuiva, doar că se prea calcă în picioare orice simbol, fie național, fie religios, și sincer deja îmi este lehamite de cei care stau totă ziua cu retina lipită de televizor doar… doar, mai cade vreo știre despre o babă leșinată pe la pelerinaj. Dar nimeni nu prezintă frumusețea acestor slujbe, liniștea și harul care se revarsă, păi nici nu au cum, pentru că sunt orbi, orbi la suflet.
Și mai mult decât atât, au ajuns ca toți ticăloșii să ne considere un popor primitiv, pentru că se face coadă la moște, păi decât să facem coadă la spitale, domnilor… sau la farmacii atunci mai bine la moște, dar nici asta nu aveți cum să înțelegeți.
Un alt ,,mare gazetar telectual”, se stresează ce face Biserica cu atâția bani care s-au adunat de hram. Sincer nu mă interesează, e darul omului ce știe să dăruiască, dacă eram acolo și eu dăruiam pentru că la rândul meu și eu am primit atât de multe daruri încât nu pot să-i mul­țumesc lui Dumnezeu. Știe cu siguranță biserica ce are de făcut, probabil nu-și cumpără mașini scumpe, cum vehiculează unii prin media, probabil nu dau banii pe băutură, țigări sau droguri, cum faceți unii dintre voi, mari lupi moraliști ce sunteți.
Sunt dezgustat de lumea în care trăim, nu mai avem pic de respect față de nimic, totul e luat în derâdere, totul este o ironie grosolană și impertinentă, am ajuns să facem mișto până și de sfinți, și atunci cum să mai vină în lumea asta Dumnezeu, când noi nici pe mama noastră nu o mai iubim.
Și încă un lucru domnilor „gură cască,” nici un politician, ba nici chiar un partid politic de după 1989 nu a reușit să adune atâția oameni într-un loc câți a adunat Sfânta Parascheva în aceste zile, deci trageți voi concluzia, cine pe cine ajută și oare cine sunt acei ,,pupători de ciolane” cei care iubesc cu adevarat sau voi papagaliști crescuți la umbra semaforului, care vă ascundeți neîmplinirea și frustrarea voastră. Sincer vă iubesc, dar învățați să respectați nu să criticați, domnilor, asta dacă meritați să fiți numiți: „domni”.
Biserica nu are nevoie de apărarea mea pentru că sunt un biet trecător și muritor, și nici de injurile voastre, și știți de ce, pentru că eu plec la fel ca voi, dar ea rămâne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.