Încep cu o pildă.

Un lup a mâncat o oaie. Ciobanul şi-a luat puşca, s-a dus în pădure şi spre seară s-a întors cu lupul mort.

A doua zi alt lup a mâncat o oaie. Ciobanul şi-a luat puşca, s-a dus în pădure şi spre seară s-a întors cu lupul mort.

A treia zi un alt lup a mâncat o oaie. Ciobanul şi-a luat puşca, s-a dus în pădure şi spre seară s-a întors cu lupul mort.

A patra zi alt lup a mâncat o oaie. Ciobanul şi-a luat puşca, s-a dus în pădure şi spre seară s-a întors cu lupul mort.

A cincea zi o oaie a mâncat o oaie. Ciobanul şi-a luat puşca, s-a dus în pădure şi spre seară s-a întors cu lupul mort…

Sfârşitul de săptămână ce tocmai se pierdu în neant a lăsat în urmă-i mai multe amintiri frumoase şi duioase pe teritoriul judeţului Arad. Şi una-i aceea că folkul românesc şi-a mutat capitala în oraşul Pecica, acolo unde se plămădeşte cea mai bună, mai pufoasă şi mai cumsecade pâine de pe pământ românesc. Ei bine, acolo se petrecu a cincea ediţie a unui festival de folk întins ca o miere pe Pita de Pecica şi care chiar aşa se şi numeşte: Festivalul „Folk pe Pâine“, Pecica. Au fost două zile pline de muzică şi poezie, de adierea sunetului şi al verbelor printre strunele chitarelor meşteşugit mânuite de mâini abile şi hărăzite de Dumnezeu întru frumos şi sensibilitate. Într-un loc în care scena a fost pusă sub buza însetată a Mureşului, la liziera Păduricii care-şi delega boarea spre cei ce-şi caută şi-şi găsesc liniştea şi creaţia de prin inimi preapline…

Am să aşez în pagină, în cele ce urmează, nişte substantive proprii sau nume de persoane proprii folkului şi folk-rockului din întreaga ţară românească, nume care au făcut cinste scenei pecicane şi minunaţilor ei pecicanezi (o entitate de oameni aparte, care preconizează a cuceri Universul Bunului Simţ): Cristi Bordaş, Laura Bordaş, Marius Bordaş (Nova Band), Corso, Vasile Mardare, Andrei Păunescu, Magda Puskas, Rareş Suciu, Ioan Gyuri Pascu, Vlady Cnejevici, Teo Boar, Livia Daniel, Angi Darocz, Vasile Gondoci, Ştefania Iacob, Walter Ghicolescu, Daniel Julean, Nelu Pitic, Dan Miron, Titi Frenţiu, Andrei Pitic,  Maria Nicoleta Brola, Cătălin Stepa, Adrian Bezna, Sorin Poclitaru.

Acestor nume li se mai adaugă numele membrilor Cenaclului Literar „Lucian Emandi“ care au recitat din creaţiile lor şi au cântat muzică folk pe potrivite şi frumoase versuri contemporane şi clasice. Versuri ale lor şi ale altora, din cărţile lor şi ale altora.

Nu pot să nu aduc un Laudatio (S-ar supăra rău Dumnezeu pe mine, altfel), conducerii oraşului Pecica pentru organizarea acestui festival, Consiliului Local, Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu“, Cenaclului Literar „Lucian Emandi“, personal lui Petru Antal, primarul oraşului. Acesta din urmă a asistat la întreaga manifestare, fiind foarte apropiat artiştilor şi organizatorilor, ajutându-i concret şi efectiv. Primarul Petru Antal a fost secondat îndeaproape de Miodrag Stanoiov, viceprimarul oraşului.

O importanţă deosebită pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestui deosebit festival a acordat şi  Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, care a fost prezent la manifestare ajutând cu vorba şi cu fapta.

Nu în ultimul rând îi aduc laude Eugeniei Ponta Pete, inima şi creierul acestui festival de „Folk pe Pâine“, omul care s-a străduit ca totul să decurgă bine, ca toată lumea să fie mulţumită.

Parafrazând pilda de la început, putem spune că ediţia a cincea a Festivalului „Folk pe Pâine“ a obţinut capacitatea ca obişnuinţa unei manifestări absolut bine organizate să-şi capete puterea de a o continua. Căci obişnuinţa, tradiţia îşi are puterea ei!

Recomandările redacției