Puțini știu despre arădeanul care a fost în cursa pentru „Balonul de Aur“

0
189
Romanian goalkeeper Helmuth Duckadam of FC Steaua Bucuresti celebrates after saving the last of FC Barcelona's penalties at the European Cup Final at the Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, Seville, Spain, 7th May 1986. With the score at 0-0 after extra time the match went to penalties, with Duckadam saving all four of Barcelona's attempts. (Photo by Bob Thomas/Getty Images)

Acum mai bine de 35 de ani, Steaua București a câștigat Cupa Campionilor. Însă puțină lume cunoaște faptul că arădeanul Helmut Duckadam, eroul din finala dintre Steaua și Barcelona a fost în cursa pentru Balonul de Aur.

Arădeanul în vârstă de 62 de ani este și va rămâne în istoria fotbalului românesc prin prestația din 1986 în care Steaua a câștigat finala Cupei Campionilor, 2-0 cu Barcelona, într-un meci jucat la Sevilla, pe Ramon Sanchez Pizjuan. În acea partidă Helmuth Duckadam a reușit să apere toate loviturile de departajare și a adus victoria românilor.

Cu toate acestea trofeul a mers la ucraineanul Igor Belanov, de la Dinamo Kiev, iar locurile doi și trei au mers către Gary Lineker (Everton) și Emilio Butragueno (Real Madrid).

Totuși Duckadam a terminat pe locul 8 în topul realizat în anul 1986 și a reușit să se claseze peste nume uriașe ale vremii precum Marco Van Basten sau francezul Michel Platini (Juventus).

 

Foto: Bob Thomas/Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.