Răceală, gripă sau Covid-19? Simptomele sunt asemănătoare. Iată cum faci diferența între ele!

0
371

Odată cu primele frunze galbene și primele ploi de toamnă începe să-și intre în drepturi și sezonul virozelor respiratorii. Ne va curge nasul, vom tuși, vom avea febră și cu toţii ne vom întreba dacă această stare de rău înseamnă răceală, gripă sau Covid-19. Simptomele celor trei afecţiuni sunt asemănătoare.
Situație sensibilă și incertă anul acesta, când sezonul de răceală și gripă se va su­prapune peste pandemia de coronavirus. Ne vom mai trimite copiii la școală, vom mai merge la serviciu dacă tușim și ne doare capul? Ne tratăm cu ceaiuri sau sunăm la 112? Autoritățile se așteaptă ca centrele de testare și spitalele să fie luate cu asalt. Totuși, înainte de a vă panica, încercați să faceți diferența dintre cele trei afecțiuni.
Cum debutează?
Răceala debutează cu nas înfundat, strănut, ușoară stare de oboseală, durere și usturime în gât. Durează doar câteva zile (3-7) și în continuare se manifestă cu rinoree, tuse seacă.
Gripa vine cu simptome mai puternice: febră de peste 39 de grade Celsius, fri­soane, dureri mari de cap, dureri musculare, dureri în gât, tuse seacă și stare generală de rău. Pot apărea toate brusc, în același timp.
Coronavirusul este imprevizibil. Poate debuta cu pierderea gustului și mirosului sau cu tuse și febră, ori doar cu o stare de oboseală inexplicabilă. Pe parcurs, simptomele sunt vagi și variate, pot apărea doar unul, două sau mai multe în același timp: febră, tuse seacă, dificultăți de respirație, stare de oboseală, dureri musculare, pier­derea gustului și mirosului, probleme digestive (greață, diaree).
Evoluția bolii
Răceala se instalează treptat. Simți că ești pe punctul să răcești înainte de a-ți fi cu adevărat rău. În felul acesta, ai timp să iei măsuri. Ceaiurile, siropurile pe bază de plante, inhalațiile cu abur sunt suficiente pentru a te pune rapid pe picioare.
Gripa lovește în forță, simptomele se instalează brusc, iar vindecarea este mai anevoioasă. Dacă nu e tratată cu seriozitate, pot apărea complicații.
Coronavirusul este și la acest capitol imprevizibil și diferit de la persoană la persoană. Unii pot rămâne pe toată perioada cu simptome ușoare, în cazul altora apar complicații bruște, starea se poate modifica de la o oră la alta, cu perioadă de vindecare ce durează mai bine de 4 săptămâni.
Asemănări între cele trei afecțiuni
Toate cele trei afecțiuni se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, contactul cu suprafețe contaminate și apoi atingerea feței. Coronavirusul este extrem de contagios.
Nu se tratează cu antibiotice. În caz de răceală și gripă este nevoie de antivirale, iar infecția cu Covid-19 implică o schemă de tratament personalizată, la recomandarea medicului.
Toate aceste simptome trebuie ana­lizate în context. Probabilitatea să fie vorba despre Covid-19 e mai mare în cazul în care știți să fi intrat în contact cu persoane infectate (în ultimele 14 zile), ați participat la adunări și activități cu un număr mare de oameni, nu ați purtat peste tot mască, la locul de muncă nu se iau toate măsurile de distanțare și protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.