Secretarul american al apărării Chuck Hagel a spus joi, la o audiere în camera inferioară a Congresului (Camera Reprezentanţilor) că nici Coreea de Nord şi nici Iranul nu au în acest moment capacităţi de a efectua un atac cu rachete asupra Statelor Unite ale Americii, relatează media-americane, preluate de presa internaţională.

La audierile respective, ministrul Hagel a declarat că Pentagonul nu va desfăşura interceptoare de rachetă suplimentare în cadrul sistemului american de apărare antirachetă, neavând deplină încredere în acest moment în faptul că acestea sunt capabile să facă faţă 100% sarcinilor de luptă.

Răspunzând la o întrebare pe această temă, secretarul apărării a recunoscut că la ultimul test cu rachetă de interceptare a existat o problemă la sistemul de ghidare.Anterior, a spus el, i s-a cerut să răspundă dacă vor fi desfăşurate arme nesigure, iar şeful armatei americane a spus că nu.

Unul dintre aleşi l-a întrebat dacă Phenianul şi Teheranul au în prezent capacităţi pentru un atac cu rachete asupra SUA, fie convenţionale sau nucleare.

Chuck Hagel şi, apoi, şeful Statului Major al armatei americane, generalul Martin Dempsey au răspuns negativ la această întrebare, deşi cu unele rezerve în privinţa veridicităţii informaţiilor referitoare la programele de rachete şi nucleare, precum şi la intenţiile adevărate ale Iranului şi Coreii de Nord.

‘Nu cred că în acest moment una din cele două ţări are potenţial’ pentru aşa ceva – a spus Hagel.

Media ruse au preluat imediat aceste declaraţii ale secretarului american al apărării, indicând că tocmai ameninţarea cu posibile atacuri cu rachete dinspre Iran şi Coreea de Nord este invocată constant de Washington ca motiv principal pentru instalarea sistemului lor de apărare antirachetă în Europa, după cum au relatat RIA Novosti şi Interfax. Moscova se opune categoric planurilor de desfăşurare a unor elemente ale sistemului american antibalistic în Europa şi insistă asupra unor garanţii în scris că pe viitor scutul antirachetă nu îi va ameninţa potenţialul de descurajare nucleară.

 

Recomandările redacției