Răcoarea produsă de aerul condiționat vine la pachet cu sute de vizite la medic

0
744

Suntem în plin cod roșu de caniculă, aerul este aproape irespirabil și avem un discomfort major. De câteva zile arădenii se confruntă cu temperaturi insuportabile, iar meteorologii ne anunță că asta e doar începutul. Majoritatea au, de ani de zile, aparate de arer condiționat cu care se mai răcoresc puțin. Zumzăitul motoarelor de la aparate se aude non stop prin cartiere. Aceste produse electrocasnice sunt la mare căutare în această perioadă, ne spune un angajat al unei firme de specialitate din Arad. Însă răcoarea vine la pachet cu o serie de inconveniente pentru sănătate, precizează  medicii.  Utilizat abuziv, la temperaturi scăzute și fără a fi intreținut corespunzator, poate declanșa numeroase probleme de sănătate.

,,Dacă nu sunt curățate periodic mențin concentratia de poluanti din încăpere și imprăștie bacterii, virusuri și mucegai. Astfel, apar virozele, bronșitele sau formele  severe de pneumonie”, spune Maria Mihai medic specialist.  

O altă afecțiune provocată de aceste aparate este inflamarea sinusurilor, rinitele, faringitele, răgușeala, afectiuni oculare  sau otite, precizează cadrele medicale.  

De asemenea trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La acest risc sunt mai predispusi cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație.

Arădenii care folosesc constant aceste aparate de răcire, se plâng de tot felul de probleme de sănătate.

,,Am spondiloză cervicală de ani de zile. Am dat zilele astea drumul la aparatul de aer condiționat că nu mai puteam sta în casă de căldură, dar mi-a făcut mai rău. Acum am dureri mari și iau tratament. Nu mai dau drumul la aer, dar nu stiu cum mai putem suporta”, spune Diana. Foarte greu este pentru cei care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor și pe soare. Aici temperaturile peste zi devin  insuportabile.

,, Locuim la etajul patru, doar eu cu soția. Ea are probleme cu tensiunea și în această perioadă s-a simțit rău. Am pornit aerul condiționat însă acum am răcit  destul de urât. E  foarte greu cu temperaturile astea mai ales că suntem în vârstă”, spune Gheorghe, un arădean de 70 de ani.

Cel mai greu este pentru persoanele singure. Deseori acestea apelează la serviciul de urgență pentru ajutor. ,, Am sunat ieri la salvare. Mi s-a făcut rău, am încercat să pornesc clima dar nici așa nu a fost bine. Am avut palpitații, eu sunt și cu diabet și am avut și accident vascular acum vreo jumătate de an”, spune Constantin de 85 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.