beliganSeară de excepţie la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”! Arădenii pasionaţi de evenimente culturale au luat parte în seara trecută la un moment de maximă importanţă teatrală: maestrul  Radu Beligan a jucat pe scena mare „Lecţia de violoncel”, piesă regizată de Felix Alexa, pe un text-debut al Monei Radu.

Radu Beligan a intrat recent în Cartea Recordurilor (Guinness Book of World Records), certificatul primit atestând că acesta este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru contemporan, datorită venerabilei vârste de 95 de ani pe care a avut bucuria s-o aniverseze de curând, din care 75 de ani i-a dedicat carierei. Performanţa este cu atât mai specială cu cât maestrul Beligan continuă să joace nestingherit, dându-ne astfel o imbatabilă mărturie despre felul în care pasiunea pentru teatru şi voinţa sunt cu mult mai relevante decât fireasca scurgere a timpului şi implicit….îmbătrânirea biologică.

Spectacolul Teatrului Metropolis din „Bucureşti” (care a avut premiera anul trecut) i-a adus de asemenea pe scenă pe Marius Manole şi Lamia Beligan, fiica marelui actor.

„Lecţia de violoncel” este comedia ce ni i-a înfăţişat pe George (Radu Beligan), un politician căsătorit de 20 de ani cu Eva (Lamia Beligan). Între cei doi e o diferenţă mare de vârstă, iar căsnicia lor, în punctul actual, se rezumă la o apăsătoare rutină. George îi mărturiseşte soţiei că i-a fost infidel, prilej care o determină pe Eva să reintre în jocul feminin al seducţiei. Aceasta acceptă rolul principal într-un film american.

Lucrurile se complică ulterior, când (încă) tânăra soţie trebuie să ia lecţii de violoncel de la profesorul Radu (Marius Manole) pentru rolul din filmul care o va relansa artistic, ocazie ce va declanşa dezlănţuirea unei atracţii profesor-elevă. Atâta că Radu este căsătorit cu Gabriela (Rodica Ionescu), cu care mai are şi doi copii.

Dincolo de povestea inteligent construită, plină de umor spumos şi de personajele atent conturate, „Lecţia de violoncel” este o veritabilă lecţie de teatru adevărat, de profesionalism, un adevărat reper teatral şi cultural al anului 2014. Publicul spectator a aplaudat cu frenezie echipa de actori, dovedind că pulsul de pe scenă a rezonat la maxim şi în sala plină până la refuz.

 

Recomandările redacției