raliulRaliul Aradului ar putea să fie inclus ca etapă în Campionatul European, din 2015, au anunţat, luni, organizatorii evenimentului, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.
Prin includerea pe lista „Non Championship Events” publicată de FIA, Raliul Aradului va fi inspectat de oficiali ai Federaţiei Internaţionale de Automobilism, forul tutelar al tuturor competiţiilor auto, în vederea includerii în Cupa Europei.
Ediţia a şasea a Raliului Aradului 2013, care este programată să se desfăşoare în perioada 23-25 august, va fi organizată conform cerinţelor Cupei Europene de Raliuri, urmând să aibă în itinerar între 150 şi 170 de km de probă specială. Astfel, Ra­liul Aradului 2013 va îndeplini cerin­ţele unui raliu de coeficient 2 al com­- petiţiei europene.
Prezent luni la Arad, Mihai Leu, deţinătorul licenţei pentru organizarea etapei arădene a raliului a precizat că nimeni nu îşi închipuia că, într-un timp atât de scurt, evenimentul de la Arad va deveni atât de important.
„Această etapă a Raliului Aradului este etapă candidat pentru Campionatul European. Doar Raliul Sibiului este etapă în Campionatul European şi a re­uşit această performanţă după 30 de ani. Politica noastră conform căreia cu paşi mici ne în­dreptăm spre performanţe majore a ajuns într-o fază superioară. De acum nu mai putem da înapoi. Sunt convins ca vom reuşi să trecem şi acest test şi următorul şi în curând vom avea la Arad o etapă de ERC”, a declarat Mihai Leu.
Ciprian Suărăşan, organizatorul competiţiei, a mai spus că anul acesta, desfăşurarea va fi mult diferită faţă de anii trecuţi şi cele 13 probe speciale se vor desfă-şura la cel mai înalt nivel. De ase­menea, raliul va avea două probe superspeciale, la cartodromul Las Vegas şi la Şiştarovăţ iar cele mai importante şi spectaculoase probe se vor desfăşura la Conop şi la Bâr­zava.
Pentru autorităţile locale şi jude­ţene, care au sprijinit financiar Raliul Aradului, această competiţie este un bun prilej pentru promovarea turismului în municipiul şi judeţ.
„Etapa cadidat pentru Campionatul European este, în primul rând, o recunoaştere a modului profesionist în care a fost orga­nizat până acum raliul. Am de­monstrat că Aradul are un mare potenţial pentru un sport atât de spectaculos, iar, pe de altă parte, mă bucur că prin organizarea de competiţii de nivel internaţional reuşim să promovăm imaginea Aradului” au precizat autorităţile locale.
De altfel, ideea organizării Raliului Aradului, a pornit, în urmă cu şase ani, de la analizele privind turismul în municipiul şi judeţul Arad, care re­levau faptul că sporturile extreme erau foarte apreciate şi cerute de potenţialii turişti.
„Anul trecut, înainte de începerea Raliului Aradului, nu au mai fost locuri libere de cazare nici în municipiului Arad nici în localităţile de jur împrejurul municipiului. Tot anul trecut au fost înregistraţi 1.500 de turişti din Ungaria”, au mai spus oficialii arădeni.
Raliul Aradului 2013 contează pentru cea de a şasea etapă a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop şi va fi organizat de Clubul Sportiv AMC Racing împreună cu Primăria Municipiului Arad şi Consi­liul Judeţean Arad, pe drumuri de pământ, forestiere şi comunale, din judeţul Arad.
(Ş.M.)

Recomandările redacției