Săvârșinul, așezarea care poartă emblema regalității, casa de suflet a Familiei Regale a fost înnegurat după trecerea în cele veșnice – „a omului drag, românului adevărat”, cum l-au numit localnicii pe Regele Mihai. Săvârșinenii au fost adânc îndurerați de moartea celui pe care
l-au prețuit mult și de care s-au sim­țit prețuiți, întrucât acesta le-a reprezentat interesele la nivel înalt vreme îndelungată. Dacă altădată, la început de decembrie, Săvârșinul îmbrăca haine de sărbătoare, întorcându-se parcă în vremuri străvechi, când tradițiile erau la rang de cinste – în acest an, comuna a fost îndoliată.
Regele Mihai vizitase ultima oară castelul din localitate în urmă cu trei ani, de Crăciun. În fiecare an bucura sufletele localnicilor prin simpla-i prezență, dar și oferind cadouri celor sărmani. Credincios și iubitor de datini, regele deschidea porțile castelului pentru sute de colindători. De această dată, cei care îl colindau și cinsteau s-au adunat să îl plângă.
Reprezentanții localității Săvâr­șin au adus ultimul omagiu Regelui Mihai, participând la funeralii. Dele­gația Aradului a fost condusă la funeralii de primarul Săvârșinului, Ioan Vodicean. Cei prezenți au putut fi părtași la momente de grea încercare, revăzând frânturi din istorie.
Sicriul Regelui Mihai I a fost depus în holul de onoare al Castelului Peleş din Sinaia. Pelerinajul la căpătâiul Regelui Mihai s-a sfârșit când pe uşile principale ale Castelului Peleş a ieșit pentru ultima dată, trupul neînsuflețit al suveranului. După cum se știe, după un cere-         monial cu puternică încărcătură emoțională, înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeş, în Noua Ca­tedrală Arhiepiscopală şi Regală. „Pentru comunitatea din Să­vârșin a fost o pierdere mare, ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Regele Mihai a iubit mult Săvârșinul și a demonstrat întotdeauna asta. Majestatea venea aici cu mult drag, poate mai cu drag decât în alte locații, Să­vârșinul fiind o casă caldă, într-o oază de liniște, în care păstrăm vii datinile. Anul acesta, noi am fost cei care au plecat de aici, pentru a-l conduce pe ultimul drum, pentru a ne lua rămas bun”, a spus Ioan Vodicean, edilul Săvârșinului.
Familia Regală a venit acasă – la Săvârșin, pentru a petrece aici sărbătorile de iarnă. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și ASR Principele Radu s-au aflat la Săvârșin în Ajun Crăciun. Toate cele patru surori ale Majestății Sale au dorit să fie la castel, alături de Custodele Coroanei, la finalul unui an marcat de suferință adâncă, după pierderea tatălui lor, Regele Mihai.
În acele momente de doliu, membrii regalității nu a putut primi colindătorii la Castelul Regal, ca în anii trecuți. Cu toate acestea, Dubașii Săvârșinului, de suflet pentru Familia Regală au fost primiți  ca și până acum, la ora 12.00, în ziua de Ajun, în piața cu fântână. Au fost primiți de Majestatea Sa, de principele Radu și de surorile Majestății Sale. După un moment de reculegere s-a cântat Cristos a Înviat, în memoria Regelui Mihai. „Majestatea Sa Margareta le-a mulțumit Dubașilor, atât pentru prezența din Ajunul Crăciunului, cât și pentru titlul obținut la festivalul – concurs Alaiul Dubelor”, a povestit primarul Ioan Vodicean. Familia Regală va petrece și Anul Nou la Să­vârșin.

Recomandările redacției