Raport 10 august: SRI informase că se pregătesc violenţe şi se va forţa intrarea în Guvern

0
339

SRI a oferit informaţii Jandarmeriei, înainte de mitingul din 10 august 2018, cu privire la intenţia unor persoane de a se manifesta violent şi de a forţa intrarea în sediul Guvernului. Cu toate acestea, SRI a transmis că situaţia nu este una de ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Informaţia se regăseşte în raportul declasificat recent, întocmit de MAI după incidentele din Piaţa Victoriei, document obinut de Digi 24. Raportul are 20 de pagini și trei anexe – legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri. Jandarmeria a primit informaţii de la trei servicii secrete, inclusiv de la SRI. Din documente reiese că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare.

Pregătirea de asalt

În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului. Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

Intervenţia în forţă

Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, ale structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție. Jandarmeria susţine că au existat şi situaţii punctuale în care folosirea forţei nu a fost justificată, însă persoanele responsabile sunt deja anchetate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.