Raport 2013: Aproximativ 40% din deşeurile românilor reprezintă materie primă pentru economia ţării

0
308

Aproximativ 40% din cantitatea de deşeuri menajere generată de către un român în fiecare an reprezintă materie primă pentru economia României, iar ponderea cea mai mare (aproape 16%) o au deşeurile din hârtie/carton, arată rezultatele celui mai recent studiu de specialitate, întocmit de Eco-Rom Ambalaje.

Conform datelor citate, în prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 kg de deşeuri menajere/an (plastic, metal, hârtie-carton, sticlă, resturi de mâncare etc.), în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, circa 95 kg de deşeuri menajere/an.

La nivel urban, deşeurile reciclabile reprezintă aproximativ 39% din total, în timp ce la nivel rural procentajul ajunge la 52%, jumătate dintre acestea reprezentând ambalaje.

Deşeurile reciclabile reprezintă, la ora actuală, 40% din totalul deşeurilor generate, iar ponderea cea mai mare o au deşeurile de hârtie/carton (15,80%), urmate de cele din plastic (14,31%) şi cele din sticlă (4,64%). Deşeurile metalice reprezintă valori minime (2,57%).

În ceea ce priveşte separarea deşeurilor generate, rezultatele studiului Eco-Rom Ambalaje arată că, în mediul urban, populaţia aruncă selectiv, în containerele dedicate de 1,1 mc, o cantitate de 8,4 kg (6,3%) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kg deşeuri reciclabile generate anual de o persoană).

Cele mai multe deşeuri reciclabile identificate de către cetăţeni sunt cele de hârtie, urmate de cele de plastic şi de cele de sticlă.

În plus, din masa totală de deşeuri reciclabile, cele de ambalaje reprezintă aproximativ 50% (65 kg), iar raportat la totalul deşeurilor generate, anual, de către o persoană în mediul urban (346 kg de deşeuri menajere), ambalajele reprezintă 18%.

La ora actuală, 7,5% din toate deşeurile de ambalaje trimise la gropile de gunoi sunt colectate containerele de 1,1 mc, respectiv 5 kg din totalul de 65 kg de deşeuri de ambalaje generate în fiecare an de o persoană, în mediul urban.

Cercetarea Eco-Rom Ambalaje, compania care deţine licenţa ‘Punctul Verde’ în România, a fost realizată în perioada septembrie 2012 – august 2013.

Studiul a fost întocmit cu scopul de a evidenţia posibilitatea atingerii ţintelor stabilite prin Legea Deşeurilor (Legea 211/2011) şi a determina tipurile şi cantităţile de deşeuri generate în gospodăriile populaţiei, cu precădere ponderea ambalajelor în acest flux.

În domeniul reciclării ambalajelor, la nivel naţional, s-au stabilit în România, pentru 2013, următoarele ţinte minime de reciclare: hârtie/carton – 60%, plastic – 22,5%, metale – 50% şi sticlă – 50%.

Angajamentul României faţă de Uniunea Europeană este ca, până în anul 2020, ţinta pentru deşeurile generate de gospodăriile populaţiei şi reciclate să fie de 50%, în condiţiile în care, astăzi, procentajul ajunge la maximum 10%.

Conform datelor oficiale, aproximativ nouă milioane de români au acces la sistemul de colectare separată pus la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje.

În parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate desemnaţi, organizaţia dezvoltă serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje în 450 de localităţi, cu aproximativ 165 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

 

(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.