BANI

Curtea de Conturi a dat publicităţii sinteza raportului întocmit după controlul la Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT). Verificările au vizat perioada 2011-2013 şi au scos la iveală o serie de nereguli. Potrivit auditorilor, în perioada cu pricina au fost aprobate și acordate alocații financiare pentru aceleași IMM-uri în cadrul mai multor programe derulate de DIMMMAT, fapt care a condus la scăderea gradului de eficiență în utilizarea fondurilor publice destinate susținerii și dezvoltării IMM-urilor, prin acordarea de alocații financiare unui număr mai mic de beneficiari. „Din analiza evidenței tehnico-operative a IMM-urilor care au primit alocații financiare nerambursabile în perioada 2011-2013, în cadrul tuturor programelor naționale derulate la DIMMMAT, s-a constatat faptul că au existat cazuri în care o întreprindere a primit finanțare în cadrul a două sau mai multor programe. Astfel, deși toate alocațiile financiare nerambursabile acordate în cadrul programelor derulate de DIMMMAT reprezintă ajutoare de minimis, procedurile/ghidurile de implementare a programelor au dat posibilitatea IMM-urilor să depună proiecte în cadrul mai multor programe, obținând finanțare fie în cadrul a două programe, în același an sau în ani diferiți, fie în cadrul aceluiași program, dar în ani diferiți”, se arată în raport.

44 de societăţi cu mai multe proiecte finanţate

În continuare, autorii documentului îşi susţin afirmaţiile prezentând exemplul a 44 de firme din toată ţara, care au primit finanţări în cadrul mai multor programe. Printre societăţile cu pricina se află şi SC Bidrom Plast SRL-D, din Arad, care potrivit celor de la Curtea de Conturi ar fi primit în total 46.508 lei. „Acordarea de alocaţii financiare nerambursabile, de două sau mai multe ori în cadrul unui program sau, în cadrul unor programe diferite, pentru același întreprinzător, în condițiile unor bugete anuale limitate, a fost una din cauzele care au condus la sprijinirea unui număr redus de IMM-uri (31,5% din numărul de dosare depuse) și la respingerea, din cauza lipsei de fonduri, a unui număr însemnat de proiecte. Cauza constatării este necuprinderea în procedurile/ghidurile de implementare a programelor, derulate la nivelul DIMMMAT, a unor criterii de eligibilitate cu privire la limitarea accesului la finanțare a IMM-urilor care au mai beneficiat anterior de finanțări prin intermediul programelor derulate de entitatea auditată. Totodată se poate aprecia drept cauză și numărul de personal redus din cadrul oficiilor teritoriale ale DIMMMAT, care nu a identificat în timp real IMM-urile care au obținut finanțare în cadrul mai multor programe, astfel încât să poată fi adaptate procedurile de implementare anuale ale programelor”, mai susţin autorii raportului.

În concluzie, reprezentanţii Curţii de Conturi susţin că  prin neacordarea de alocații financiare nerambursabile unui număr cât mai mare de IMM-uri, s-a evidențiat un grad de eficiență redus în utilizarea fondurilor publice destinate susținerii și dezvoltării entităţilor cu pricina, neurmărindu-se maximizarea rezultatelor în urma implementării programelor.

Reprezentanţii firmei arădene spun că au respectat legea

SC Bidrom Plast SRL-D a fost înfiinţată în 2011 este o firmă producătoare de candele şi lumânări. Dând o simplă căutare pe internet aflăm că societatea se mai ocupă cu „distribuţia de mase plastice, borcane, ceramică, pământ de flori, ulei şi beţişoare parfumate”, având în portofoliu o gamă de peste 750 de produse. Daniel Cristea, unul dintre acţionarii societăţii, susţine că  din punctul său de vedere legea nu a fost încălcată, pentru simplul motiv că au fost respectate toate condiţiile impuse de contractele de finanţare. „Am avut patru proiecte şi am creat 30 de locuri de muncă. Am fost contactaţi şi noi de cei de la Curtea de Conturi, dar le-am prezentat documentele din care reiese că am făcut toate investiţiile pe care trebuia să le facem, am cumpărat utilajele pentru care am primit banii. Într-un cuvânt, am respectat proiectele. Aceste proiecte au fost aprobate pentru că erau eligibile. Trebuie să ştiţi că am avut şi noi proiecte care au fost respinse”, ne-a declarat Cristea.

Recomandările redacției