Conducerea Primăriei a organizat ieri o conferinţă de presă susţinută de primarul Gheorghe Falcă şi de viceprimarul Călin Bibarţ. Principalele subiecte dezbătute au fost marea participare a arădenilor la Zilele Aradului şi proiectele pentru atragerea de fonduri europene.

În privinţa participării arădenilor la Zilele Aradului se pare că anul acesta „… au participat aproximativ 65.000 de oameni în cele 11 zile de sărbătoare, iar la spectacolele pe cartiere în jur de 12.000 de oamenii, spune Gheorghe Falcă. În Piaţa Avram Iancu au venit la târg în jur de 2.000-3.000 de persoane pe zi. Duminică însă arădenii s-au simţit cel mai bine, dovadă fiind numărul de oameni care au venit la spectacol: 8.000. Se pare că anul acesta arădenii au fost mai deschişi spre distracţie, deoarece numărul de participanţi a crescut, anul trecut fiind de 40.000.

Subiectul proiectelor pentru care se vrea atragerea de fonduri europene a prilejuit şi prezentarea unei scheme de organizare a banilor. Până pe 15 noiembrie se doreşte aprobarea planului de mobilitate şi strategia de dezvoltare a municipiului. Aşadar, bugetul operaţional alocat pentru perioada 2017-2020 şi finanţat cu fonduri europene va fi de 238 de milioane de euro, care vor fi împărţite în mai multe direcţii. Axei 4 de mobilitate îi va fi alocată suma de 38 de milioane de euro, bani care vor sta la baza unor proiecte prioritare, printre care ,,… realizarea unei baze sportive pe strada Mărului, realizarea celui de-al doilea pod Traian, reabilitarea liniilor de tramvai, cumpărarea de tramvaie, dar şi construirea Podului Şaguna şi achiziţionarea a patru microbuze electrice”, a declarat Gheorghe Falcă.

Se vor mai aloca bani şcolilor, programului de eficientizare energetică a blocurilor de locuinţe şi pentru conservarea patrimoniului cultural, Teatrul de Stat „Ioan Slavici” urmând să intre în reparaţii – proiecte frumoase care, sperăm, vor prinde contur cât mai curând posibil.

Alexandra Drăgușanu

Recomandările redacției