Tribunalul Arad a prezentat ieri public, într-o conferinţă de presă, raportul asupra activităţii desfăşurate în anul trecut, 2015. Conform datelor puse la dispoziţie în raportul scris şi celor declarate de judecătoarea Silvia Nădăban, preşedinta instituţiei, Tribunalul Arad are arondate judecătoriile Arad, Ineu, Chişineu-Criş, Lipova şi Gurahonţ şi, ca primă instanţă, instanţă de apel şi instanţă de recurs, a funcţionat în anul trecut cu patru secţii: două civile (I şi a II-a), una penală şi una de contencios administrativ şi fiscal.

Conducerea tribunalului a fost asigurată în anul trecut de un preşe­dinte, un vicepreşedinte, patru pre­şedinţi de secţie şi colegiul de conducere alcătuit din şapte membri.
În circumscripţia Judecătoriei Arad şi a Tribunalului Arad funcţionează  Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, care deserveşte toate instanţele din judeţ dar care, prin amplasarea sa în municipiu, influenţează direct volumul de activitate al Judecătoriei Arad şi al Tribunalului Arad (raportat la cererile formulate de persoanele aflate în detenţie şi care atrag competenţa instanţei în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere).
În 2015, Tribunalul Arad şi cele cinci judecătorii din raza sa de competenţă au avut pe rol 39.955 de dosare, cu   8.470  mai puţine decât în 2014. Volumul de activitate cuprinde cauzele nou intrate şi stocul din anii precedenţi: dosare amânate, dosare aflate  în procedura de regularizare sau scrisă de comunicare a actelor, dosare care au primit primul termen de judecată în anul 2016, dosare soluţionate la sfârşitul anului 2015 şi nefinalizate încă în sistemul ecris prin documentul hotărâre şi dosarele în care judecata este suspendată.
Conform cifrelor din statistici la nivelul tribunalului în întregul său, se constată o reducere a numărului de dosare faţă de anul  2014 la nivelul fiecărei instanţe, fiind înregistrate fluctuaţii de creştere/reducere în limite care nu impun identificarea de motive, deci nici adoptarea de măsuri, în condiţiile în care numărul cauzelor cu vechime pe rol nu este alarmant.
Vorbind strict despre Tribunal,  în 2015 au fost pe rol 11.313 dosare, din care 2.234 de dosare preluate din anul 2014 ca stoc, şi 9.079 de dosare nou intrate. Comparativ cu anul 2014 se constată o scădere a volumului de activitate cu 2.535 de dosare. Analizând comparativ situaţia dosarelor înregistrate în 2014 şi 2015, se observă o uşoară scădere în anul 2015 a dosarelor de fond şi recurs, corelată cu creşterea dosarelor de apel atât în domeniul civil – drept comun (1.260 de cauze intrate în 2015 faţă de 1.022 de cauze intrate în 2014), cât şi în domeniul familie şi minori (197 de cauze în 2015 faţă de 137 de cauze intrate în 2014).
Volumul total de activitate afe­rent anului 2015 (dosare nou înre­gistrate în 2015 şi rămase pe stoc din 2014), este de 3.483 de dosare.
În privinţa soluţionării cauzelor, numărul celor soluţionate în 2015 a fost uşor mai mic decât cele soluţio­nate în 2014, scăzând de la 2.973 la 2.894.
Dintre problemele din teritoriu, Silvia Nădăban a punctat două ca fiind rezolvate, amândouă fiind situaţii de criză de personal. „Au fost două cazuri în care judecătoriile din teritoriu au fost în criză de personal: Judecătoria Chişineu-Criş şi Judecătoria Ineu. Acum sunt câte trei judecători în fiecare din cele două instituţii şi sperăm să nu mai fim confruntaţi cu astfel de situaţii”, a spus Silvia Nădăban.
Conducerea Tribunalului nu are nici o posibilitate  de a influenţa numărul cauzelor pe care trebuie să le soluţioneze judecătorii, în schimb poate face demersurile necesare pentru asigurarea unor condiţii în care actul de justiţie să poată fi împlinit în condiţii cât mai bune. În această direcţie există preocupări serioase şi notabile. „Aşteptăm ca ministerul de resort să demareze cât mai curînd programele de investiţii în infrastructură, programe prin care să se aloce fondurile necesare lucrărilor de extindere a spaţiilor de birouri pentru judecători în ceea ce este astăzi podul Palatului Justiţiei. Avem şi viziunea necesară, şi proiectele aferente, iar spaţiile acestea ne sunt necesare cu stringenţă. Sperăm să reuşim aceasta chiar în 2016”, a declarat preşedinta Tribunalului, judecătoarea Silvia Nădăban.

Recomandările redacției