Raport exploziv, la cererea OMS și a Băncii Mondiale: liderii lumii au aruncat lumea în dezordine, refuzând să ia măsuri anti COVID-19

0
306

Raport exploziv realizat după ce Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au covocat  Consiliul Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB). Eşecul colectiv al liderilor politici de a ţine cont de avertismente şi de a se pregăti pentru epidemia de coronavirus a transformat o lume în pericol într-o lume dezordonată, se  arată în raportul GPMB, citat luni de Reuters. GPMB a ajuns la concluzia că nu se poate spune că „lumea nu a avut ocazia să ia aceste măsuri (…) Au existat numeroase apeluri la acţiuni (…) în ultimul deceniu, dar niciunul nu a produs schimbările necesare”.Fosta directoare generală a OMS, Gro Harlem Brundtland, care prezidează GPMB, conduce şi o organizaţie independentă de monitorizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi. Raportul pe 2019 al GPMB, publicat cu câteva luni înaintea izbucnirii epidemiei în China, afirma că există un pericol real de „pandemie cu răspândire rapidă din cauza unui agent patogen respirator letal” şi avertiza că un astfel de eveniment va face milioane de victime şi va provoca haos în economia mondială. Raportul de anul acesta, intitulat „O lume în dezordine”, arată că liderii mondiali nu au fost niciodată avertizaţi dinainte atât de clar privind pericolele unei pandemii devastatoare, însă nu au reuşit să ia măsurile necesare. Epidemia de COVID-19 a evidenţiat „un eşec colectiv de a lua în serios prevenirea pandemiei, pregătirea şi reacţia şi de a stabili priorităţile în mod corespunzător”.

Patogenii prosperă în perturbări şi dezordine. COVID-19 a dovedit asta”, subliniază ultimul raport al GPMB, observând că apelul de acum un an către şefii guvernelor de a se implica, de a finanţa pregătirile pentru pandemie, de a întări sistemele sanitare şi de a planifica riscurile financiare a fost trecut cu vederea şi nu s-au făcut progrese suficiente în niciuna din direcţiile de acţiune respective. Lipsa de direcţie agravează epidemia actuală, iar „dacă nu se învaţă lecţiile COVID-19 şi nu se acţionează conform acestora cu resursele şi angajamentul necesar, următoarea pandemie, care va veni cu siguranţă, va fi şi mai devastatoare”, avertizează autorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.