Numărul de persoane ucise în atacuri teroriste a crescut cu 80 la sută în 2014, ajungând la 32.658, iar 11 ţări au înregistrat peste 500 de decese, a anunţat marţi Institul pentru Economie şi Pace (IEP), relatează DPA în pagina online.
Potrivit Mediafax, terorişti afiliaţi Statului Islamic (SI) şi Boko Haram – care operează în Nigeria, sunt consideraţi răspunzători pentru 51 la sută dintre morţi în 2014, potrivit Indicelui Global al Terorismului publicat de IEP.
Institutul estimează pagubele provocate anul trecut de către terorişti la suma de 52,9 miliarde de dolari.
Cinci ţări – Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan şi Siria – au purtat povara acestor atacuri, 78 la sută dintre decese fiind înregistrate pe teritoriul lor.
Aproximativ 10.000 de persoane au murit în atacuri teroriste în Irak, în timp ce numărul de decese în Nigeria a depăşit 7.500, potrivit Institutului.
„Creşterea semnificativă a activităţii teroriste a însemnat faptul că ramificaţiile ei au fost simţite la scară mai mare în întreaga lume”, a declarat Steve Killelea, fondatorul grupului de reflecţie.
Potrivit lui Killelea, zece dintre cele unsprezece ţări cel mai grav afectate de terorism se află totodată printre ţările cu cel mai mare număr de refugiaţi şi strămutaţi pe plan intern.
„Acest lucru relevă interconexiunea între criza actuală a refugiaţilor, terorism şi conflict”, a subliniat el.

Recomandările redacției