Raportul comisiei parlamentare care a analizat şi respins proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va fi analizat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, repezentanţii instituţiei.

„Sesizarea a fost înregistrată, iar raportul a fost dat în lucru la Secţia de urmărire penală şi criminalistică”, potrivit sursei citate.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în mrosiaod abuziv şi ilegal în cazul acestui proiect nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

Comisia parlamentară specială a respins, pe 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană adoptat de Guvern. Şi Senatul a respins, marţi, proiectul de lege în forma transmisă de Guvern.

Comisia specială afirma, în raportul la acest proiect, că sunt posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.

„Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale”, se arată în conzluziile raportului.

Comisia a mai apreciat că afirmaţiile lui Ştefan Marincea, audiat în calitatea sa oficială de la acel moment, de director al Institutului Geologic al României (IGR), alături de declaraţiile angajaţilor IGR, care au făcut parte din echipa trimisă pentru cartografierea zonei unde umează să se desfăşoare proiectul minier, sunt „extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare”.

În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota cinci” şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.

MEDIAFAX

Recomandările redacției