RAR a depistat în trafic zeci de mașini care puteau produce oricând accidente

0
292

Registrul Auto Român a ajuns la ora bilanțului. Reprezentanții instituției au dat, ieri publicității, câteva date cu privire la controalele făcute la nivel național și la nivelul județului Arad. „Aproape cinci procente (3781) dintre vehiculele verificate tehnic în trafic anul trecut de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente. Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete.
RAR a verificat anul trecut în trafic nu mai puțin de 76.678 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică. Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%”, susțin reprezentanții RAR.
George-Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român, susține însă că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, în condițiile în care echipajele mixte formate din inspectori RAR și polițiști opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.
Aproape 600 de certificate de înmatriculare reținute
În ceea ce privește situația înregistrată la nivelul județului, trebuie spus că Registrul Auto Român a verificat  în trafic, pe parcursul anului trecut, 1.391 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 62 dintre acestea (4,46%) puteau produce oricând accidente, în special din cauza defecțiunilor grave la sistemul de frânare și la direcție. „În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.  Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 38,68% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 32,93%  au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta func­ționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). Din totalul vehiculelor verificate, 2,94% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).  În urma analizei emisiilor poluante, la 1,24% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis”, mai spun cei de la RAR .
În încheiere mai trebuie spus că, în urma controalelor mixte desfășurate în județul Arad de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, au fost aplicate, anul trecut, 588 sancțiuni, au fost reținute 34 permise de conducere și 588 de certificate de înmatriculare.
(L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.