Scutul antirachetă din Europa va proteja până în 2018 întreaga populaţie a ţărilor membre NATO, a declarat marţi, la Bruxelles, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

„Considerăm ameninţarea unui atac cu rachetă ca fiind reală, de aceea avem nevoie de un sistem corespunzător de apărare. Până în anul 2018, acest sistem de apărare antirachetă va proteja întreaga populaţie a Europei şi a ţărilor membre ale NATO”, a afirmat Rasmussen, într-o declaraţie de presă făcută pentru ziariştii ruşi, înaintea reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale blocului nord-atlantic şi a Consiliului Rusia-NATO, relatează RIA Novosti.

Anders Fogh Rasmussen a ţinut să precizeze că scutul antirachetă are un caracter strict defensiv şi a propus Rusiei, ţară care consideră că acest sistem este îndreptat împotriva sa, să participe la acest proiect.

„Nu pretindem că Rusia ne crede pur şi simplu pe cuvânt. În acest context, propunem să fie puse la punct două centre de apărare antiaeriană – unul rus şi unul al NATO -, care să poată face schimb de informaţii, să pregătească exerciţii comune, să analizeze ameninţările externe”, a subliniat secretarul general al NATO.

În opinia sa, cea mai bună modalitate de a convinge Rusia de obiectivele reale ale scutului antirachetă european este de a face ca această ţară să participe la proiect. „Noi suntem deschişi pentru continuarea dialogului şi pentru a răspunde la toate întrebările pe care Rusia ar putea să ni le pună”, a adăugat Rasmussen, potrivit aceleiaşi surse.

Sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care NATO şi SUA susţin că are drept scop contracararea ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului, a fost o sursă constantă de nemulţumiri în relaţiile americano-ruse în ultimii ani.

Rusia şi NATO au convenit în mod oficial să coopereze în legătură cu scutul antirachetă din Europa în cadrul summitului NATO din 2010 de la Lisabona, însă negocierile au eşuat ca urmare a solicitărilor venite din partea Moscovei, care doreşte garanţii scrise că sistemul nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.

 

 

(AS – autor: Flori Tiulea, editor: Ionuţ Mareş)

 

Recomandările redacției