Aradul se numără printre județele cu șansă de viață mai mare. Mai precis este vorba de mortalitatea infantilă, iar organizația „Salvați Copiii“ a publicat un rezultat statistic în acest sens.

Între județele în care se înregistrează cele mai multe decese în rândul bebelușilor se numără Botoșani, Tulcea și Sălaj. Bucureștiul este județul cu cea mai mare șansă de viață,alături de alte județe situate sub media pe țară la mortalitate infantilă.

În 2018, conform statisticilor, rata mortalității infantile a fost de 6 la mie. Aradul și județul vecin se situează în vestul țării cu rată de mortalitate în rândul noilor născuți, sub media pe țară. De altfel sunt singurele județe din vest sub media națională, întrucât în Caraș -Severin este depășită media pe țară.

Aradul înregistra în 2018 o rată a mortalității de 4,5 la mie, iar Timișul, de 4,2.  2019 a fost anul cu cel mai mic număr de nașteri de la decretul anti-avort dat de Ceaușescu din 1966. Populația Aradului a scăzut cu mai bine de 2.000 de persoane în doar un an, acesta fiind sporul natural negativ.

Specialiștii susțin că 2019 a fost al doilea an consecutiv cu o scădere record a natalității

Recomandările redacției