seculiciSituția tensionată este departe de a fi luat sfârșit la Camera de Comerț. După ce, cu puțin timp în urmă, președintele Camerei de Comerț a României a dispus dezafilierea CCIA, conflictul s-a mutat, ieri, la nivel local. Președintele Nicolae Băcanu a fost revocat din funcție, în cadrul unei ședințe a Colegiului Cameral. Cel care a preluat frâiele instituției în urma evenimentelor de ieri este Gheorghe Seculici.
Băcanu crede că a fost victima unui puci
Nicolae Băcanu contestă legalitatea votului prin care a fost suspendat din funcție, afirmând, totodată, că ședința de ieri a Colegiului Cameral a fost una nesta­tutară. Mai mult, Băcanu vorbește despre politizarea activității unei instituții care nu ar trebui să implice interese de natură politică. „Astăzi, 25 martie 2013, a fost o zi neagră pentru Camera de Comerț arădeană. Nici nu se înche­iase bine inaugurarea celui de-al treilea pavilion al singurului Complex expozițional din România «non-bucureștean», că gurile rele politice au început deja să clevetească. Ocazia care le-a fost oferită este poziția CCIA Arad față de activitatea Camerei de Comerț a României, unde este membră și mai ales poziția Camerei Arad față de recenta inițiativă legislativă de preluare a Registrului Comerțului din nou în sistemul cameral. (…) Acțiunea lor a culminat cu organizarea unui puci în cadrul unei ședințe nestatutare a Colegiului Camerei, unde o majoritate ad-hoc de cinci membri, și-au împărțit între ei funcțiile de președinte și patru vice-președinți, încălcând grosolan statutul și legea. Cu atât mai surprinzătoare este acțiunea lor cu cât vineri, 29 martie 2013, era deja convocată Adunarea Generală Extraordinară a membrilor, tocmai pentru a clarifica lucrurile și îmi păstrez credința că rațiunea va învinge, că mediul economic arădean își poate păstra poziția demnă în cadrul sistemului cameral din România și că puciștii vor regreta că s-au făcut de râs”, a anunțat Nicolae Băcanu, într-un comunicat intitulat „SOS Camera de Comerț”.
De cealaltă parte, Gheorghe Seculici arată cu degetul înspre Nicolae Băcanu, pe care îl acuză de practici dictatoriale și confundarea propriilor interese cu cele ale Camerei de Comerț. În plus, președintele interimar al CCIA vine cu un anunț bombă: Camera de Comerț ar fi urmat să fie exclusă, astăzi, definitiv din Camera Națională dacă Nicolae Băcanu nu ar fi fost revocat. „Nu a fost vorba despre un puci. Ședința Colegiului Cameral în care s-a decis revocarea din funcție a lui Nicolae Băcanu a fost statutară, chiar dacă acesta a părăsit sala împreună cu unul dintre apropiații săi. Colegiul are un număr de nouă membri, dintre care cinci au votat în favoarea revocării. Problemele au început anul trecut, când Nicolae Băcanu era revoltat, în Colegiul de Conducere, de proasta gestionare a unor proiecte POSDRU și încerca să găsească alți vinovați decât domnia sa. De nenumărate ori i-am cerut să înceteze răz- boiul cu președintele Camerei de Comerț a României, pentru că tema acestui conflict de ordin personal nu ar fi trebuit să implice în nici un fel Camera de Comerț. Văzând că săptă­mâna trecută Nicolae Băcanu nu a convocat Adunarea Generală, am considerat că suntem sfidați și am convocat ședința de ieri. Mâine (n.r. azi) are loc Adunarea Generală a Camerei de Comerț a României. Din discuțiile pe care le-am avut cu președintele Vla­sov, după ce CCIA a fost dezafiliată, ar fi urmat ca la Adunarea Generală să fie exclusă din Camera Națională dacă Nicolae Băcanu nu ar fi fost revocat din funcție. În aceste condiții, nu văd sensul Adunării Generale convocate de Nicolae Băcanu pentru sfâr­șitul săptămânii”, a explicat Gheorghe Seculici.

Recomandările redacției