Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase atrag atenția asupra faptului că venirea persoanelor din Ucraina ca refugiați în România impune redeschiderea subiectului răspândirii bolilor infecto-contagioase grave, altele decât COVID-19.

Dr. Florin Roșu, managerul unei unității medicale din România, atrage atenția asupra riscului răspândirii difteriei și poliomielitei, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a raportat încă din 2019 cazuri de difterie în Ucraina, iar în 2021 a fost depistat la vecinii noștri un caz de poliomielită cu tulpină sălbatică.

În contextul în care gradul de vaccinare în Ucraina pentru boli ca difterie, poliomielita, rujeola și pertussis nu a fost unul optim.

Despre poliomielită

Poliomielita este o boală infecto-contagioasă care, nedepistată la timp, poate pune în pericol sănătatea pacientului și a celor cu care interacționează. Realizează cel mai des tablouri pseudo gripale sau gastrointestinale și, deși în cazuri rare, poate provoca atrofii musculare și sechele motorii. Boala debutează cu febră, catar respirator (creșterea secrețiilor mucoasei nazale, afectează partea din spatele nasului), tulburări digestive, cefalee, iritabilitate, insomnie.

Ce este difteria

Difteria, spre exemplu, este o boală provocată de o bacterie care produce fenomene inflamatorii severe și toxice, iar cel mai important este că se transmite prin aer: direct prin tuse, strănut sau vorbit. Au fost cazuri în care difteria a fost luată prin contract cu suprafețe contagioase.

Recomandările redacției