Razboi

Îl avem oaspete pe domnul Ioan Valeriu Tuleu, care , a avut curajul să scrie o altă carte despre război”[n.n.Războiul trăit, prima, urmată de Război pe Mureş şi pe Crişul Alb, Mirador, 2015], îşi începea domnul Horia Truţă, în calitate de gazdă şi moderator , Predoslovia  Serii în care se petrecea evenimentul lansării.

În prezenţa unei selecte asistenţe, lansarea s-a dorit a fi una interactivă, autorul fiind invitat să răspundă la întrebări venite din partea celor prezenţi. Emoţionante întrebări, aveau să curgă, dar răspunsurile, precum şuvoaie ori torente, din memorii, depăşeau întrebările.. De ce s-a scris această carte? O carte despre satul mamei mele, despre rude dispărute la Odessa şi Stalingrad, sunt obligaţii care consfinţesc jertfe umane şi suferinţi. Este o carte care se citeşte uşor, o măturisire   în pagini care grăiesc de la sine.

Memoria războiului, este una colectivă, lectura cărţii reînvie   personaje , cu unele am stat de vorbă, la dunga şanţului, conchide autorul. Domnul prof.univ.dr.Corneliu Pădureanu  prezent la întâlnirea autorului cu cititorii de la Turnul de Apă ,argumentează emoţiile care îl cuprind , recitind pasaje despre tragediile  de la Prunişor ori Păuliş , cartea fiind un reper -sinteză, de ordin ştiinţific , în care , autorul , vorbeşte cu sufletul.Istoria orală, ca sursă absolut livrescă, acum , nu se şopteşte , ci se retrăieşte, se citeşte.  Cartea aduce în faţa potenţialilor  cititori, surse de neepuizat, mărturii tragice,  de un dramatism feroce[ este cazul  unui localnic din Seleuş, care a fost ucis, pentru un viţel, animalul, asigurându-i traiul, stăpânul căzând victimă!]

Prezent la  eveniment şi întrebat de către moderator , dacă aceste volume-document istoric şi ştiinţific ar mai interesa publicul, domnul Doru Sinaci a spus- Am trecut de jumătate cu monografiile locurilor, pe harta judeţului nostru. Prin această nouă apariţie editorială, se umple un gol. Istoria orală rămâne o sursă demn de credibilă!Nostalgic , dar oarecum încrezător , iar noi , subscriem la acest fapt, din motive ce ţin de obârşie …de izvor, domnul Sinaci a exclamat-Ce bine ar fi să avem şi un volum al mărturisirilor mărturisite de la 1918! Căci, rostind asemeni unui crez , o frază din Nicolae Cartojan, cu referire la rolul memorialisticii , domnul Sinaci a conchis: „Scribii din cancelariile mănăstireşti, sunt florile evlaviilor

creştine”! Despre importanţa şi reuşita volumului  de Ioan Valeriu Tuleu , pe care, cu siguranţă , istoria recentă , îl va consemna , au mai vorbit Simion Jarko, domnul Danciu, Cornel Marandiuc  ş.a.

În concluzie, atât moderatorul , prof.Horia Truţă, cât şi autorul, Ioan Valeriu Tuleu, ne-au plimbat privirile, la izvoare de Mureş şi Crişuri  şi prin Hărţile -Suport, în lumea învinşilor dar şi a învingătorilor , prin înscrisuri mărturisite  , din Primul Război Mondial, urmând o agapă cu ..autografe ,  şi nu numai  căci, nu-i aşa. La  plăcinte înainte…la război , înapoi!

Florica Ranta Cândea

 

Recomandările redacției