Că între ciobani şi vânători există un război vechi, o ştie toată lumea. Vânătorii nu îi au la inimă pe crescătorii de animale din cauză că îşi păzesc turmele cu ajutorul câinilor, despre care spun că atacă vânatul, provocând astfel pagube pe fondurile de vână­toare. Conform legii, în anumite con­diţii, vânătorii au dreptul să împuşte câinii pe care îi întâlnesc pe fonduri, dar au fost şi numeroase cazuri în care animalele au fost omorâte ilegal. Apogeul acestui război a fost atins în urmă cu două săptă­mâni, când câteva mii de crescători de oi au protestat în faţa Palatului Parlamentului împotriva unor modificări aduse la Legea Vânătorii, care intrate în vigoare ar fi redus dramatic numărul câinilor care însoţesc turmele. Protestul s-a încheiat după aproximativ opt ore, nu înainte ca autorităţile centrale să promită că vor rezolva problema.
Se caută făptaşul
O nouă etapă a conflictului dintre vânători şi ciobani a avut loc, câteva zile mai târziu, pe fondul de vânătoare de la Chisindia, unde doi câini de câteva luni au fost omorâţi în timp ce se aflau pe drumul dintre stână şi casă. Din spu­sele unor localnici, cel care ar fi tras se pare că este un paz­nic de vânătoare, C.M.Ş., însă informaţia nu a fost deocamdată confirmată, poliţiştii făcând cercetări în acest caz. „Erau doi câini ciobăneşti mioritici, de câteva luni doar, astfel încât nu trebuia să aibă jujeu la gât. Au coborât de la stână spre sat. Cineva i-a văzut încotro se îndreaptă, iar după vreo 15 minute erau morţi. Am su­nat la Poliţie, cei de acolo au venit, au constatat ce s-a întâmplat şi au făcut actele necesare. Ni s-a spus să-i ducem la analize, să existe un act din care rezultă cauza morţii, deşi am aflat că ei ar fi trebuit să facă acest lucru”, a declarat Nicoleta Lupşa, proprietara celor doi câini. Întrebată fiind despre dacă cunoaşte identitatea celui care a tras, aceasta susţine că nu poate să îşi dea seama cine ar fi putut să facă acest lucru. „Cineva mi-a spus că ar fi fost paznicii de vânătoare, persoana respectivă susţinând că a auzit şi focuri de armă, dar eu personal nu pot să susţin astfel de lucruri până nu exis­tă o dovadă”, a mai spus Nicoleta Lupşa.
Cercetările nu au fost încă finalizate
După ce poliţiştii din zonă au făcut primele cercetări la faţa locului, femeia a sunat din nou la Poliţie, pentru a afla în ce stadiu sunt cercetările, însă i s-a spus că acestea nu au fost finalizate. În condiţiile în care animalele moarte nu au fost ridicate de oamenii legii pentru a fi duse la labortorul Direcţiei Sanitare Veteri­nare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în vederea elibe­rării unui docu­ment din care să reiasă cauza morţii, prin sat a început să se vorbească că persoana care a tras ar fi fost astfel favorizată de anchetatori. Potrivit reprezentanţiilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad câinii morţi vor fi duşi astăzi la DSVSA pentru expertiză. „În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de distru­gere, dosar care şi-a urmat cursul. Cum partea vătămată nu a achitat contravaloa-rea expertizei, urmează ca aceasta să fie efectuată de DSVSA, din oficiu, prin or­donanţă”, susţine Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

  • anonim spune:

    In grupa de vantoare unde este paznic C.M.S. sunt si cativa politisti membri vanatori care din intamplare sunt si consateni cu acesta, deci clar ancheta va fi solutinata favorabil paznicului, ca doar mai primesc si ei o autorizatie ca bonus

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției