frontiera diicot
Cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 7 percheziţii în judeţele Arad, Argeş, Constanţa, Vâlcea, Hunedoara şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Siria –Irak- Bulgaria – România – Ungaria – state din Europa de Vest.
Se pare că, în perioada ianuarie – aprilie 2015, membrii grupării, au racolat, găzduit şi transportat peste 150 de migranţi (sirieni şi irakieni), în scopul trecerii frauduloase a frontierei de sud a ţării, utilizând mijloace de transport terestre şi maritime, iar apoi scoaterea ilegală din România prin traversarea frontierei româno-ungare, la bordul unor autotrenuri.
Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, prin vocea agentului şef-adjunct Adelina Limban, purtător de cuvânt al instituţiei ne-a declarat că nu există nici o legătură între descinderile DIICOT şi faptul că, în ultima lună, peste o sută de sirieni şi irakieni au fost prinşi la frontierele arădene ascunşi în TIR-uri, pentru a trece ilegal graniţele României cu Ungaria.

Mecanismul
Un prim palier era format din organizatorii turci, liderii grupării, care acţionau pe teritoriul Turciei şi Bulgariei, în scopul racolării şi coordonării transporturilor de migranţi pe ruta Turcia-Bulgaria-România – statele de destinaţie din Spaţiul Schengen. Coordonatorii grupării racolau şi transportau transfugi din Siria sau Irak către Turcia, fomând grupuri consistente de migranţi.
Cel de-al doilea palier era constituit din organizatorii segmentului local al reţelei care acţionat pe teritoriul României, aparent sub forma unei celule distincte, dar care au interacţionat permanent între ele, sub coordonarea liderilor aflaţi pe teritoriul Turciei şi Bulgariei. Membrii grupării au avut rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în România, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior îmbarcarea în mijloacele de transport trimise de către organizatorii turci ai grupării.
Un ultim palier era constituit din transportatorii turci care erau racolaţi de către liderii grupării în vederea preluării şi îmbarcării grupurilor de transfugi.
Mijloacele de transport utilizate în scopul traficării migranţilor erau în general uzate din punct de vedere tehnic, marfa fiind folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor iar actele de transport însoţitoare ale mărfii atestau date nereale.
La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de opt persoane.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră-Direcţia de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către SRI, DIPIde Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Recomandările redacției