lupseO serie de instituţii ale statului au fost sesizate, de-a lungul timpului, cu privire la modul defectuos în care se desfăşoară la Arad programul de reabilitare termică. Recent, o asociaţie de proprietari din Micălaca a depus la Parchet o plângere pe numele firmei care s-a ocupat de lucrări. Conform celor declarate de Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) procurorii au fost sesizaţi ca urmare a faptului că societatea ar fi prestat lucrări de proastă calitate. „Asociaţia cu pri­cina a făcut o plângere la Parchet din cauza lucrărilor de proastă calitate. Eu cred că este un caz de normalitate şi aşa trebuie să se întâmple, dacă lucrările au fost făcute de mântuială. Cine a procedat de o asemenea ma­nieră, trebuie să răspundă, pentru că nu ne putem bate joc de banii oamenilor, de banii Primăriei şi de cei ai Guvernului”, susţine Dorina Lupşe.
Aceasta a ţinut să menţioneze că lucrările la primele 17 blocuri care au intrat, în urmă cu câţiva ani, în programul de reabilitare termică nu au fost recepţionate nici până în momentul de faţă. „Niciunul din cele 17 blocuri nu are făcută recepţia lucrărilor, iar în cazul a două dintre ele lucrările nu sunt finalizate”, a mai spus Dorina Lupşe.
A fost sesizată şi Curtea de Conturi
De menţionat că, în urmă cu un an, reprezentanţii ULALA au depus o sesizare la Camera de Conturi Arad, prin care au solicitat efectuarea unui control la Primărie. Motivul? Conducerea uniunii avea suspiciuni cu privire la modul în care au fost folosiţi banii pentru reabilitarea termică a blocurilor, încasaţi de la oameni, odată cu scumpirea preţului gigacaloriei. „La data de 26.02.2009, sub numărul 62, se adopta de către Consiliul Local Municipal Arad, Hotărârea privind aprobarea programului local privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe pentru anul 2009. Conform acestei hotărâri, trebuiau să intre în anul 2009, în reabilitare termică un nu­măr de 58 de blocuri. Pentru a susţine financiar aceste lucrări, Primăria Arad trebuia să participe cu 30% din valoarea acestora, în acest sens aprobându-se prin HCL numărul 63/26.02.2009, aprobându-se scumpirea gigacaloriei cu 20 de lei/unitate, de la 187,45 de lei la 207,22 lei”, se arată în sesizarea depusă.  Reprezentanţii ULALA au mai spus că ritmul de efectuare al lucrărilor este ne­corespunzător, „Întrucât sunt mari semne de întrebare privind destinaţia sumelor încasate prin majorarea amintită începând cu 2009, sume încasate de la fiecare gigacalorie produsă şi vândută în perioada 2009-2012 şi deoarece deşi banii s-au încasat s-a început reabilitarea unui număr foarte mic de blocuri, solicităm în baza atribuţiilor care v-au fost conferite de lege, un audit financiar la Primăria Arad, pentru a se constata în principal modul cum s-au încasat şi utilizat aceşti bani, care după opinia noastră nu sunt justificaţi în totalitate. Ritmul de execu­tare a lucrărilor de reabilitare în Arad este total necorespunzător, banii s-au încasat, dar nu se regăsesc în numărul mic de blocuri reabilitate termic până acum”, se mai arată în sesizare.
Răspunsul primit de la Camera de Conturi Arad nu a fost însă de natură să lămurească problema. În adresa semnată de directorul Ioan Alexandru Szabo se arată că Primăria Arad a fost verificată înainte de depunerea sesizării şi că un alt control se va face în măsura timpului disponibil. „Curtea de Conturi decide în mod autonom asupra programului său de activitate. Controalele Curţii de Conturi se iniţiază din oficiu şi nu pot fi oprite decât de Parlament şi numai în cazul depăşirii competen­ţelor stabilite de lege […] sesizarea dumneavoastră va fi păstrată în evidenţa noastră, urmând a fi soluţionată în limita competenţelor, în func­ţie de fondul de timp disponibil”, susţin re­prezentanţii Curţii de Conturi.
„Neregulile se constată la recepţie”
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei susţin că nu s-a putut face recepţia în cazul primelor 17 blocuri din cauză că Guvernul nu şi-a achitat partea din cota de 50% care-i revenea pentru finanţarea lucrărilor. „Guvernul nu a trimis toţi banii pe care trebuia să-i trimită pentru cota de 50% care-i revenea. Acum au fost trimise o parte din fonduri, dar nu s-a acoperit toată suma. Când se va face recepţia se vor constata şi eventualele nereguli. În contractul de prestare a lucrărilor sunt prevăzute garanţii de bună execuţie, pentru a rezolva eventualele probleme care ar putea să apară la recepţie”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

  • CETATEAN DIN ARAD spune:

    DOMNILOR ; LASATI NE NU NE MAI FURATI ; NU AVEM NEVOIE DE REABILITARI IN ACTE, NU MAI FOLOSITI BANI PT INTOCMIREA DOCUMENTATIILOR PT URMATOARELE 1000 DE BLOCURI CAND NU ATI FOST IN STARE SA REABILITATI NICI MACAR 1 % DIN CE ATI INCEPUT .

    DRAGI “ASOCIATII DE PROPRIETARI” ; TREZITI VA , NU LASATI ACESTI OAMENI SA FACA CE VOR CU BANI VOSTRI .

    PT ACESTI OAMENI NU CONTEAZA, DECAT ATRIBUIREA BUGETULUI DIN FOND LOCAL PT INTOCMIREA ASA ZISEI DOCUMENTATII SI ATAT ( TOTUL SE OPRESTE AICI SI ASA MOARE )

    ESTI NEMULTUMIT CA ASTEPTI DE 7 ANI CA SA TI SE REABILITEZE BLOCUL ?
    STI MAI MULTE DECAT MINE ?

    HAI SA SCHIMBAM CEVA …………………..

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției