graniceri 1Administraţia judeţeană a inaugurat oficial drumul judeţean Sânmartin – Grăniceri, din cadrul proiectului transfrontalier de modernizare Elek – Grăniceri. Deşi drumul este deja circulat de ceva timp, panglica de inaugurare s-a tăiat abia astăzi, de reprezentanţii administraţiilor cuprinse în proiect.

Proiectul s-a derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013 în cadrul unui parteneriat cu Compania Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria. Contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională a fost de 4.891.374,38 de euro.Prin acest proiect, partenerul român, Consiliul Judeţean Arad, a  reabilitat două tronsoane de drum. Fondurile necesare pentru tronsonul DJ 709J Sânmartin – Grăniceri s-au ridicat la 12.906.656 de lei. De asemenea, modernizarea drumului DJ 709J Dorobanţi-Macea a costat 1,74 milioane de lei. „Am făcut inaugurarea oficială a acestui drum, realizat din bani europeni pe programul transforntalier HURO România – Ungaria. Este un drum în lungime de 12 kilometri, iar valoarea a fost de 12,9 milioane de lei, bani obţinuţi din fonduri europene. Constribuţia Consiliului Judeţean la lucrări a fost de 2 la sută. Prin realizarea acestui tronson de drum, locuitorii comunei Grăniceri vor scurta drumul spre Arad cu aproximativ 23 de kilometri. Totodată, acest drum face parte dintr-o componentă transfrontalieră care înseamnă legătura printr-un nou punct de frontier, în spre localitatea Elek, punct care sperăm să se deschidă cel puţin parţial la sfârşitul acestui an, dacă nu la începutul anului viitor. Am reuşit să luăm din banii europeni tot ce se putea accesa şi suntem pregătiţi şi pentru sesiunea 2014 – 2020 “, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Obiectivul – deschiderea graniţelor

Pentru asigurarea siguranței circulației rutiere, pe lângă modernizarea structurii existente cu imbrăcaminte bituminoasă, au fost montate borne kilometrice și hectometrice şi au fost  înlocuite semnalizările rutiere verticale pe întreg traseul drumului judetean. De aceste investiţii beneficiază în special locuitorii din localităţile de Sânmartin, Grăniceri, dar şi agenţii economici din zonă şi participanţii la traficul de tranzit între România şi Ungaria. „Acest proiect presupune realizarea unui drum «oglindă», un proiect foarte important pentru noi. Mai ales că, în urmă mult timp am aparţinut de judeţul Arad. Oraşul Arad a devenit astfel mult mai aproape de noi. Pentru noi este important să aparţinem de zona bogată a Aradului şi să avem acces la piaţa locurilor de muncă. Am dori ca România să intre în spaţiul Schengen, astfel încât la deschiderea graniţelor să circulăm fără probleme”,a spus Pluhár László, primarul localităţii Elek.

Conexiunea rutieră este în atenţia autorităţilor locale în perspectiva deschiderii punctului de frontieră între cele două localităţi. „Folosim drumul deja însă astăzi am făcut inaugurarea. Îi aşteptăm pe reprezentanţii administraţiei în zilele de 2 şi 3 august, la zilele comunei când va fi deschisă şi graniţa între Grăniceri şi Elek“, a spus Petru Claudiu Bătrânuţ, primarul comunei Grăniceri.

 

 

Recomandările redacției