Reacția medicului acuzat că l-a omorât pe Zeus lasă loc de interpretări

1
673

După nenumărate sesizări și îngrijorări ale cetățenilor privind Adăpostul public Arad pe site-urile de socializare, am decis să mergem inopinat la așa zisul „loc al faptei” pentru a vedea realitatea de la adăpost, dar și pentru a aduce o viziune cât mai obiectivă a ceea ce am văzut și auzit pentru cititorii noștri. 

În primă instanță, am discutat cu medicul veterinar al Adăpostului public de pe Calea Bodrogului, Filon Crețiu. Am purtat o discuție și am fost invitați la un tur al adăpostului, începând cu blocul operator și terminând cu cuștile în care sunt plasați câinii. 

În blocul operator am sesizat masa de lucru – unde se efectuează sterilizările câinilor deja adoptați. După spusele lui Filon Crețiu: 

„Orice câine care a intrat în adăpost și este adoptat – este obligat să fie sterilizat, cu excepția celor de rasă, mai puțin rasele din grupa 1 de periculozitate. De asemenea, se sterilizează câinii ce depășesc vârsta de 6 luni.” 

În continuare, am intrat în postoperator, unde sunt plasați câinii deja sterilizați.  

„În fiecare dimineață se dezinfectează și se igienizează fiecare cușcă în postoperator, ne-a spus medicul veterinar. 

După, a urmat observarea boxelor și a câinilor propriu-ziși. De asemenea, am reușit să surprindem momentul în care se efectua spălarea unei cuști de către unul dintre angajații adăpostului. Medicul ne-a spus că la momentul de față, aceasta este cea mai optimă modalitate de curățare a cuștilor. Am reușit să surprindem în fotografiile atașate, atât boxele deja curățare de 3-4 ore, după spusele medicului, dar și boxele care erau în proces de prelucrare. 

De asemenea, am observat mâncarea din boxele câinilor, care, de altfel, era din belșug. 

Medicul adăpostului ne-a descris succint cum derulează o zi din Adăpostul public: 

„În fiecare zi, muncitorii se prezintă la lucru. Doctorul face examenul clinic al câinilor cazați în adăpost. Se intervine acolo unde este cazul. În urma examenului, există un registru de inspecții zilnice în care se stabilește numărul de animale moarte. Muncitorii încep curățenia, iar medicul își începe activitatea, care constă din microciparea, vaccinarea și sterilizarea câinilor.” 

 În urma vizitei noastre, putem afirma că în grija adăpostului se află 500 de capete, 300 dintre care sunt locuri ale adăpostului public, iar celelate 200 – locuri în adăpostul privat. Munca este una grea și consistentă, după doctorul adăpostului. 

Referitor la multitudinea de acuzații la adresa atât a adăpostului, cât și a medicului, precum că nu s-ar respecta condițiile de trai ale câinilor sau nu ar fi îngrijiți corespunzător, Filon Crețiu a afirmat următoarele: 

„ O parte din vizitatori sunt cei care ne acuză, fără un suport obiectiv, de tot felul de formulări la adresa adăpostului: lagăr fiind una dintre ele.” 

O altă temă dezbătută pe larg, în ultimele două zile, este istoria câinelui Zeus dat spre adopție acum o săptămână, care a murit la scurt timp. 

Din punctul de vedere al veterinarului, acesta și-a făcut lucrul în totalitate și nu a comis greșeli care ar putea fi atribuite sterilizării lui Zeus de către el: 

„Eu consider că am respectat timpii operatori corecți.” 

În schimb, la întrebarea care ar fi putut fi motivul decesului lui Zeus, după părerea unui specialist, dacă nu din cauza unei sterilizări proaste la adăpost, nu am fost răsplătiți cu un răspuns clar. 

„Nu mai dau câinii decât când sunt în stare clinica bună după sterilizare, să fie vindecat, în stare bună. Ca să evit astfel de situații, din momentul sterilizării – 7 zile să stea câinele în adăpost și după aia poate să fie luat de cei care adoptă”, a zis Filon Crețiu. 

Iar, în încheiere, am aflat care este unul dintre obiectivele de bază ale adăpostului: 

„ Noi dorim sa conștientizăm oamenii să nu abandoneze câinii”, a conchis medicul veterinar al Adăpostului public Arad. 

1 COMENTARIU

  1. Un dr care nu si merita locul de munca, sper cat mai curand sa ne debarasam de el . Operat asa de bine ça fiind o operatie banala, moare. Un mincinos , ipocrit si incompétent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.