Un arădean vindecat recent de Covid-19, în spitalul din Grădiște, a decis să iasă în spațiul public cu situația reală și efectivă din acest spital important al orașului nostru.

Este vorba despre Florin-Ion Coană, internat în perioada 23 – 29 decembrie 2021 în spitalul din Grădiște.

„Numele meu este Florin-Ion Coană, fost cadru didactic universitar (conferențiar universitar doctor economist), în prezent manager și administrator de societăți comerciale cu capital integral privat. Am 54 de ani, căsătorit și doi copii.

         După ce am fost diagnosticat pozitiv cu Covid 19, în data de 17 decembrie și cu tratament la domiciliu, starea de sănătate mi s-a deteriorat și m-am internat din data de 23 decembrie în Spitalul din cartierul Grădiște, specializat pe boli pulmonare și spital suport Covid 19.

         Menționez faptul că, înainte de internare am auzit tot felul de informații false și de zvonuri, cum că, dacă ajungi în spitalul din Grădiște te așteaptă o moarte sigură.

         De cum am ajuns cu Salvarea cu echipaj medical de specialitate, de la Spitalul Județean Arad, secția Febre, am fost preluat imediat la spitalul din Grădiște de către personalul de specialitate medicală, coordonat de domnul profesor universitar doctor, medic Gheorghe Nini, fiind internat în Pavilionul B, salonul 5, etajul al doilea.

         Prima impresie avută când am intrat în salon, a fost una deosebită, în sensul că deși avea 3 paturi, salonul era foarte spațios, fiind luminat mai mult decât generos cu geamuri termopane mari. De asemenea, salonul era dotat cu chiuvetă, și într-un separeu distinct, avea toaletă și duș, toate perfect funcționale. Nu în ultimul rând doresc să menționez faptul că, în salon exista frigider și televizor care funcționau absolut normal. În primă fază m-am frecat la ochi, am spus că nu e adevărat.

         De asemenea, existau dulapuri cu rafturi și uși, mai multe decât suficiente pentru ca pacienții să-și pună acolo hainele sau alte bunuri personale. Paturile erau dotate cu mecanisme de ridicare și erau pe roți, putând fi mutate în ce poziție era nevoie. La fel, fiecare pat avea lângă câte o noptieră pe roți, cu 3 sertare pentru medicamente și alte bunuri personale ale pacienților.

         Singura parte neplăcută, după părerea mea, este amplasarea spitalului, complet neinspirată, deoarece, dacă te uitai spre dreapta pe fereastră, vedeai Casa Funerară Kuki din Grădiște, iar dacă te uitai spre stânga pe fereastră, vedeai Cimitirul din Grădiște. Deci, oricum te uitai, priveliștea nu-ți dădea nici o doză de optimism, ba din contră, te putea depima.

         Despre tratament. Sub coordonarea strictă a domnului doctor, profesorul Nini, fiecare pacient a beneficiat de absolut toate medicamentele incluse în tratamentul necesar bolii de care suferea bolnavul, nu mi s-a cerut să cumpăr nici un medicament, totul mi s-a asigurat de către spital. Domnul doctor Nini, în calitatea sa și de șef de secție Clinică Pneumologie I, verifica de cel puțin 3 ori pe zi alături de întreaga echipă (medici, medici rezidenți, asistente, infirmiere), starea de sănătate a fiecărui bolnav de pe secție, coroborate cu datele din foile de observație, modificând sau completând tratamentul în funcție de evoluția stării de sănătate a fiecărui pacient.

         Eu, după două zile simțimdu-mă mai bine, am reușit să fac câțiva pași pe holul etajului, unde toate ușile saloanelor erau deschise, și să intru în vorbă și cu alți bolnavi. Absolut toți au beneficiat de un tratament complet și complex, și de o atenție deosebită din partea domnului doctor Gheorghe Nini și a personalului medical coordonat de către domnia sa. În perioada 23-29 decembrie 2021, am fost internați 19 pacienți, la o capacitate de spitalizare a secției de 30 de paturi.

         Deși mă repet, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că domnul profesor Nini Ghoerghe a dat dovadă de un înalt profesionalism și de o deosebit de ridicată conștiință medicală, în relațiile cu absolut toți cei 19 pacienți pe care i-a avut în acea perioadă.

         Despre curățenie și servirea mesei. Pe lângă faptul că tot personalul era extrem de protejat cu costume și măști speciale, domnul profesor Gheorghe Nini verifica personal modul în care era efectuată curățenia și dezinfectarea tuturor suprafețelor din salon și de pe culoar, inclusiv obiectele personale ale pacienților. Nu o dată, a solicitat să se intervină suplimentar pentru a se relua curățarea și deinfecarea unor suprafețe, spre a se elimina posibilitatea de a se contracta de către pacienți, a unor boli suplimentare intra-spitalicești.

         Servirea mesei se făcea la ore fixe, dimineața, la prânz și seara, totul în caserole sigilate, în regim spitalicesc, fără pic de sare și cu pâine complet nesărată. Doresc să menționez faptul că, calitatea și cantitatea de alimente servite la fiecare masă, mi s-au părut a fi suficiente pentru necesarul de calorii al unui om matur. Eu am 98 kg la o înălțime de 1,80 metri, și nu am am avut nevoie de mâncare suplimentară. I-am spus aceasta domnului doctor Gheorghe Nini, și mi-a spus că totul este calculat pentru a acoperi necesarul de calorii, în funcție de specificul bolii pentru care eram internați.

         Un ultim aspect pe care doresc să-l prezint opiniei publice, este modul de organizare al monitorizării pacienților internați, realizat de către șeful de secție, domnul doctor Gheorghe Nini. Exista un culoar lung și pe ambele părție erau saloane, cu ușile deschise, separat pentru femei și bărbați. La capetele culoarelor exista câte un scaun pe care era permanent câte o asistentă medicală sau câte o infirmieră, care la cel mai mic semnal din partea vreunui pacient se prezenta imediat la patul acestuia.

         Fiecare pacient era monitorizat cel puțin o dată la fiecare 4 ore, deci de circa 6 ori pe zi, dar și ori de câte ori pacientul solicita, făcându-li-se diverse proceduri medicale cum ar fi, luarea tensiunii arteriale, al pulsului cardiac, al temperaturii corporale, precum și a nivelului de oxigen în sânge. Fiecare pat era dotat cu aparat de oxigenare artificială, cuplat la instalația de oxigen, iar ori de câte ori personalul medical aprecia că este necesar, pacienții primeau suplimentar oxigen, în situația în care se constata că nivelul oxigenului din sânge a scăzut, până la un nivel considerat periculos pentru pacient”.

Acesta încheie mesajul său prin a face un apel de încredere la arădeni și a mulțumi cadrelor medicale.

„Stimați arădeni, trebuie să aveți încredere în medicii de la Spitalul din Grădiște, de corpul medical de specialitate, să nu vă fie frică să vă internați, dacă este nevoie și vi se recomandă acest lucru, deoarece acest lucru poate face diferența între viață și moarte. Mulțumesc din inimă că m-am vindecat Spitalului din Grădiște, corpului medical specializat, medicului curant, domnului profesor universitar Gheorghe Nini”, concluzionează pacientul.

 • Camelia spune:

  Dacă nu te numeai Coană și dacă nu erai prieten cu dr Nini și dacă nu ar fi avut loc și alte intervenții, nu cred că asta era experiența.

  • Marocanul spune:

   Din păcate aveți dreptate. Dacă ajungea la Spitalul Municipal unde medici de medicina muncii tratează pacienții de covid cu gravă afectare pulmonară, putea să cheme Kuki sau altă firmă de genul.

  • Florin Ion Coană spune:

   Doamna sau domnișoara Camelia, cu absolut toți pacienții care eram pe secție, eu plus 18, tot corpul medical s-a comportat impecabil !!! Aveți cuvântul meu de om. Am stat 7 (șapte) zile, nu trei ore, și am văzut tot.

  • Adina_maria5@yahoo.com spune:

   Felicitări!

 • Cristina spune:

  Mulțumim din inimă partidului! Era si culmea dupa atata scandal sa nu-si revizuiască comportamentul. Nimeni nu a spus ca nu sunt conditii. La ce scoruri de Dubai au! Pe ATI ati fost? Cu un an inainte????

 • Letitia spune:

  Felicitări si Dumnezeu sa de putere de munca tuturor cadrelor medicale.

 • Adriana spune:

  Domnule Florin Coana…
  Cu siguranta stim cum s a facut acest articol si de ce. Stim si conditiile care sunt in spitalul din Gradiste. Stim si cum ati ajuns acolo. Stim si ca faceti parte dintr-o clasa politica. Dar chiar nu ne intereseaza.
  Stim si ca nu ati ajins pe ATI. Si ca nu ati fost”tratat”pe sectia ATI. Ca daca ajungeati acolo,nu cred ca mai dadeati azi cu subsemnatul aici.
  Sunt convinsa ca ati avut ***** 5 stele….ca doar in plina pandemie acolp s-a „cazat” si sefa de sectie ATI cand si-a renovat apartamentul🤦‍♀️
  Sa fiti sanatos! Si la punga gros.

  • Florin Ion Coană spune:

   Stimată doamnă Adriana, NU fac parte din nici un partid politic, nu am vrut decât să arăt cititorilor ce am trăit în acel spital timp de 7 (șapte) zile, incluzând și sfintele sărbători de Crăciun. Este plină societatea de știri negative, de ură și răutate, și am vrut doar să aduc o rază de speranță oamenilor care ar urma să se interneze în acest spital. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă asigur de întregul meu respect. Cu considerație, Florin Coană.

   • Adriana spune:

    Da. Ati facut parte mai demult…
    Noi ne si cunoastem domnule Coana. Numele meu(din cea de-a doua casatorie) stiu ca nu il cunoasteti.
    Dar nu asta e problema.
    Vreau sa stiti ca mama a ajuns acolo-la spitalul din Gradiste datorita faptului ca stiam conditiile de acolo. Chiar ea imi sinea la telefon” mama draga…ce aparaturi au…ce dotari!”…Nici prin cap nu mi-a trecut ca un spital facut acum 5 ani aproximativ poate fi atat de „infect”…si ma refer aici la infectiile nosocomiale pentru care absolut toti pacientii care ajung in ATI, in Gradiste, primesc tratament specific pt nosocomiale! Absolut toti! Nu mi-as fi inchipuit nici ca personalul-o mare parte din el este atat de….neprofesionist, atat de dur cu pacientii… Nu stiu cum pot sa puna noaptea capul pe perna…stiind cate vieti nevinovate …(sa ma exprim frumos) puteau sa salveze…😭

 • Adina spune:

  Stimate domn Coana,
  Cu tot respectul pentru cele scris as avea de obiectat :
  Ati atins toate punctele care necesita schimbare radicala de la A la Z , de la tratament, condiții, mâncare, personal medical pana la sef de secție etc ! Dacă nu as fi pierdut-o pe mama , POATE v-as fi crezut !
  Cum se face ca ati menționat despre infecțiile spitalicesti? Știți ca e plin spitalul sau …? Ați folosit și cuvântul impecabil hmmm , sincer cred ca cei de acolo nu știu ce înseamnă cu adevărat!
  Cum se face ca după un documentar la nivel național din viata REALA a unui pacient , care povestește ororile din spital apare câte un articol plin de lapte și miere ca al dvs ?
  Ah era sa uit ! Telefonul l-ati predat la magazie ? Ca parca asa sunt regulile acolo, sau ma înșel?
  Și multe altele….
  Mamele nu mor niciodată! Vom face lumina !
  Pentru cei care vor sa vadă și sa audă adevărul despre spital le recomand sa vizioneze documentarul de pe TVR 1 , DOSAR ROMANIA ” Pacienții din linia întâi ” prima parte, ” Sechestrat printe morții vii ” , a doua parte ! ( via YouTube)
  Stimati Arădeni, aveți încredere… ca și eu am avut și mama e la 2 m sub pământ!
  Ps: un articol ” demn de Oscar ” !

  • Florin Ion Coană spune:

   Stimată doamnă Adina, cu deosebit respect vă spun că îmi pare nespus de rău pentru pierderea mamei dumneavoastră. Într-adevăr nu am fost la ATI, deoarece nu a fost nevoie. Am citit și eu articolul de pe criticarad.ro, și am observat că este din februarie 2021, deci de aproape acum 1 an. Este posibil să fi fost real ce descrire domnul în reportajul TVR. Dar eu nu am făcut altceva decât să prezint ceea ce am trăit 7 (șapte) zile, în salonul 5, etajul 2 al Pavilionului B din Spitalul din Grădiște.
   Să știți că scopul meu a fost să ridic moralul arădenilor, și să nu considere spitalul din Grădiște ca un punct terminus al vieții, ci ca pe o șansă de a se vindeca. Vă mulțumesc pentru atenție, și vă asigur de întreaga mea considerație !!! Încă o dată vă transmit sincerele mele condoleanțe pentru imensa pierdere suferită prin decesul mamei dumneavoastră. Cu respect maxim, Florin Coană.

   • Adriana spune:

    Articolul din februarie era despre mama mea Sîrbu Ileana. Mama Adinei a murit in martie,tot in lagarul ala…Gradiste…
    Unde nu s a schimbat nimic…
    Unde in 30 octombrie 2021a mai murit o mama…urmata apoi in 3 nov de fiica ei de 28 de ani!!! Tot acolo! In Gradiste! Ororile continua…😭😭😭

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției