După cum vă amintiți probabil, în perioada protestelor prilejuite de emiterea Ordonanței 13/2017, când a fost atins de altfel și punctul culminant al fenomenului #Rezist, scriam că nu este cazul ca un Guvern instaurat în urma unui proces electoral democratic să fie răsturnat la puțin timp de la venirea la putere de niște oameni nemul­țumiți care au ieșit în stradă. Mai scriam că guvernanții trebuie lăsați puțin să vedem ce pot, chiar dacă au procedat greșit atunci când au pus pe tabet celebra ordonanță. În plus, protestele prea miroseau a Soros, prea se desfășurau după modelul american, unde Soros și clica lui au organizat manifestări similare pentru forțarea demiterii președintelui Trump, nou ales. În campania electorală nu am fost un admirator al lui Trump. Dimpotrivă. Dar mi se pare normal ca o persoană care a câștigat niște alegeri să-și poată exercita mandatul. La fel a fost și în cazul social-democraților din România, doar că în acest caz, în ceea ce mă privește pe mine, dar și pe mulți alți români, a mai intervenit ceva.  Dezamăgirea profundă provocată de guvernele de dreapta, dezamăgirea provocată de politicile de austeritate promovate de acestea, de lipsa lor de performanță. În plus, cei care susțineau cu toate forțele lor Guvernul tehnocrat, nu au înțeles un lucru elementar, că lupta anticorupție nu ține singură de foame…
A trecut de atunci un an, iar Liviul Dragnea, cel care a condus PSD în mod extraordinar până la alegeri, reușind o victorie triumfală, a dat dovadă că nu a înțeles nici el o serie de adevăruri fundamentale. Dacă anticorupția nu ține de foame, nici corupția nu ține. Nici lupta de-a dreptul dementă cu instituțiile statului, chiar dacă în unele instituții ar cam trebui să facă cineva curățenie. Mai mult, să modifici Legile Justiției doar pentru a scăpa de pușcărie un politician sau altul, nu este normal, chiar dacă alesul cu pricina este nevinovat. După cum nu este normal nici să deschizi tot felul de portițe pentru ca anumiți infractori de drept comun să scape mai ușor de o condamnare binemeritată și nici să îngreunezi munca polițiștilor și procurorilor care vor să-i prindă și să-i trimită unde le este locul. Da, orice fel de abuz trebuie stopat. Da, anchetatorii care fac tot felul de manevre nepermise pentru a obține condamnarea cuiva trebuie sancționați și chiar eliminați din sistem, dar sistemul legislativ nu trebuie mutilat, iar corupția nu trebuie încurajată.
În plus, celebrul program de guvernare, despre care Dragnea spunea că-l cunoaște „din scoarță-n scoarță” nu s-a prea transformat în ceva palpabil, nivelul de trai al românilor nu a crescut, „țopăiala fiscală” s-a dovedit a fi din păcate o realitate tristă, Teleormanul s-a dovedit a fi o mare pepinieră de cadre, de parcă acolo s-a răsturnat carul cu… genii, baronii roșii care au scăpat deocamdată de DNA au obținut o putere tot mai mare, iar PSD a reușit performanța să-și dea jos doi premieri care au ajuns să nu mai poată colabora cu liderul partidului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Guvernul Dăncilă și dacă noul prim-ministru de la Videle își va asculta șeful, cum a făcut-o până acum, sau o va lua pe urmele lui Grindeanu și Tudose. Și uite așa, sâmbătă, băieții și fetele care își dau întâlnire pe Facebook au organizat un nou protest iar românii nemulțumiți au ieșit din nou în stradă. Imaginea țării a avut încă o dată de suferit, dar nemulțumirea protestatarilor începe să fie justificată.

Recomandările redacției