Săvârșinul, locul în care așezarea turistică deosebită se îmbină armonios cu  tradițiile rămase vii – a fost în sărbătoare, timp de două zile.
Așteptate de locuitorii zonei, dar și de arădenii cărora le este drag locul, Zilele Cetății Săvârșin au avut loc pe 19 – 20 august. Câteva mii de oameni de toate vârstele s-au putut bucura de un program atent pregătit.
Sărbătoarea organizată de Primăria și Consiliul Local Săvârșin s-a ținut pe platoul din spatele căminului. La eveniment, s-au alăturat comunității, reprezentanții PSD Arad.
Programul a mulțumit toate gusturile, artiștii care au dat curs invitației adminitrației locale fiind dintre cei mai apreciați. Tradiționalul eveniment a încropit atât atmosfera sărbătorilor din vremea bunicilor – prin port popular, cântec și dans folcloric, cât și cea pe placul tinerilor, cu muzică nouă și petrecere.
În seara primei zile a sărbătorii au urcat pe scenă Feeria Dance, pentru momente de dans, D.D.I și Flavius Mihoată.
Punctul culminant a fost recitalul artistei Nicoleta Nucă, care a surprins publicul prin show-ul pe care l-a făcut. Aceasta a cântat melodiile care au urcat repede în topul preferințelor  tinerilor din țară. Ultima piesă a artistei „Alt tu“, dar și celelalte piese cu care s-a făcut cunoscută au fost apreciate de publicul tânăr. „Prima seară a sărbătorii Zilele Cetății a fost dedicată în special tinerilor, care s-au adunat în număr mare să o vadă și asculte pe cântăreața Nicoleta Nucă. Aceasta a făcut un show deosebit având un recital live. Seara a fost un succes“, a spus primarul Ioan Vodicean.
Duminica a fost ziua în care folclorul a fost ridicat la rang de cinste, iar programul evenimentului a început la ora 18.00. Iubitorii tradițiilor, în frunte cu primarul au îmbrăcat portul popular specific zonei. Tinerii au îmbrăcat straie populare de sărbătoare, pe care le-au purtat cu mândrie.
„Pe scenă a urcat ansamblul  «Valea Mureșului», compus din tineri nu doar din Săvârșin, ci și din Bata și Birchiș. Publicul a fost încântat de «Doina Banatului», dar și de recitalul cântărețului Ghiță Călțun Brancu“, a povestit edilul Ioan Vodicean.
La locul desfășurării au fost prezenți și comercianți de produse tradiționale din județ, dar și din Timiș și Hunedoara. Au fost expuse produse din miere, siropuri naturale, dar și diferite produse de artizanat.
Festivalul de Literatură „Dorel Sibii”, trecut de vârsta majoratului
Festivalul Național de Literatură „Dorel Sibii” din Săvârşin este printre puținele din țară găzduite de o localitate rurală în care, valorile din domeniul literaturii sunt încurajate și promovate intens. De altfel, Săvârșinul este a doua comună din județul Arad, după Șiria, care a obținut prestigiosul titlu de „Sat Cultural al României”.
Festivalul, manifestare culturală inițiată chiar de primarul Ioan Vodicean acum 19 ani va avea loc în Parcul Domeniului Regal, între 9 – 10 septembrie. Zilele dedicate literaturii vor continua cu Tabăra de Creație a Tinerilor Scriitori – ediția a X-a, la Pensiunea Patrimara din satul Căpri­oara. Tabăra se va desfășura între 11 – 15 septembrie, urmând ca joi, 14 septembrie, tinerii creatori să viziteze Aradul. Ca în fiecare an, în cadrul acestei manifestări va avea loc o lectură publică în oraș, eveniment organizat de regulă la Cafeneaua Literară, „Joy’s Cafe”.
Cu fiecare ediție din anii trecuți, Festivalul „Dorel Sibii” și-a ridicat mult standardul. Din eveniment de interes local, regional, acesta a devenit un festival de literatură de importanță națională.
Amfitrioni ai festivalului din Săvârșin sunt Familia Regală și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Evenimentul se va bucura de o prezență largă, anunțându-și participarea membri ai Uniunii Scriitorilor din mai multe filiale din țară.
În cadrul fiecărei ediţii are loc o dezbatere pe marginea unui subiect literar de interes. Toți cei care participă vor împărtăși o lectură din creațiile lor. În final, cei mai apreciați vor fi onorați cu premii. Ca în fiecare an va fi decernat „Premiul pentru Literatură Principesa Margareta”, celui mai bun poet participant al festivalului.
Această manifestare consacrată literaturii are ca scop sprijinirea scriitorilor şi punerea în valoare a lucrărilor literare. În cadrul acesteia se confruntă păreri și se stabilește legătura între creatori și publicul iubitor de cultură. Anul acesta, tema colocviului va fi „Calea regală”. „În concursul de creație literară de anul acesta sunt poezii, proză, dar și literatură pentru copii, pentru că după cum știm, scriitorul Dorel Sibii a publicat și lucrări de literatură pentru cei mici. După ce comisia va stabili care sunt cele mai bune lucrări, câștigătorii vor recompensați în premii”, susține Ioan Vodicean.
Scriitorul Dorel Sibii s-a remarcat în lumea literară cu poezie, proză şi teatru pentru copii, specii pentru care avea înclinații native. După dispariţia sa la doar 53 de ani, a fost lansat festivalul şi concursul literar de la Săvârşin care să-i poarte numele.
Fonduri de 1,5 milioane
de euro, atrași pentru
dezvoltare locală
Administrația locală a reușit să acceseze 1,5 milioane de euro, pentru proiecte extrem de importante pentru săvârșineni. Ioan Vodicean, edil cu vastă experiență managerială a anunțat deja că investițiile vor demara în perioada următoare.
Primăria va încasa un avans substanțial din finanțarea totală acordată pentru asfaltarea de străzi și construirea unei noi grădinițe. Fondul Național de Garantare a Creditelor a transmis administrației locale un acord de garantare pentru acordarea avansului necesar demarării proiectele de investiții.
În total, pentru construirea de la zero a unei noi grădinițe vor fi investiți 500.000 de euro. Trebuie spus că s-a luat această decizie în condițiile în care, imobilul în care funcționează în momentul de față grădinița din centrul de comună nu mai corespunde cerințelor actuale. Cât privește proiectele pe infrastructură, asfaltarea de străzi implică cheltuieli de circa un milion de euro. Chiar în această perioadă, banii reprezentând avans vor fi alocați de Agenţia pentru Finanțarea Investi­țiilor Rurale (AFIR). „În aceste zile am primit vești bune ce anunță investiții importante pentru întreaga comunitate. Vom încasa 600.000 de euro, reprezentând un avans din fondurile cuvenite, din care, 200.000 de euro pentru construirea unei grădinițe și 400.000 de euro, pentru asfaltarea de străzi. În cazul proiectului de asfaltare a drumurilor, procedura de licitație este în faza evaluării tehnice, după care urmează deschiderea ofertelor și stabilirea firmei câștigătoare. Vor fi asfaltate străzi din Săvârșin, Hălăliș, Toc și Căprioara, pe o lungime totală de 6 kilometri. În cazul proiectului de realizare a unei noi grădinițe, se așteaptă primirea  ofer­telor. Investițiile vor demara în cel mai scurt timp, după finalizarea procedurilor de licitație”, a spus primarul Ioan Vodicean.

Recomandările redacției