Realizările anului 2013, în prezentarea primului edil al comunei (IV)

0
240

primar Paulis NicoaraPentru a dovedi totala transparență a actului de administrare a comunei Păuliș, primarul Petru Nicoară prezintă localnicilor un laborios „raport privind starea economică, socială şi de mediu a comunei Păuliş pe anul 2013“, din  care vom reproduce în următoarele numere o parte din cele mai substanțiale realizări. Despre majoritatea dintre ele cu siguranță localnicii știu și le cunosc. Așadar, conti­nuăm și în acest număr această deosebită prezentare.
La sfârşitul anului 2013 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul european „Centrul cultural Păuliş” în vederea reabilitării construcţiei fostei primării, proiect care s-a derulat prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Şiria-Măderat.
În perioada următoare se va organiza licitaţia pentru realizarea obiectivului de investiţie. Acest proiect finalizat va contribui la promovarea turismului în zonă, prin darea în folosinţă a Muzeului Detaşamentului Păuliş, a altor obiective din incinta acestui „Centru Cultural”.
Un alt obiectiv important pentru localitatea Sîmbăteni a fost construcţia şi amenajarea printr-un proiect guvernamental susţinut de Ministerul Mediului şi Pădurilor „Parcul ecologic Sabin Manuilă”, acesta întinzându-se pe o suprafaţă de 1,50 ha.
În anul 2013 lucrările la acest parc s-au finalizat, făcându-se recepţia finală, urmând ca în anul 2014, Fondul de Mediu să achite constructorului ultima tranşă de bani. Lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii acestui parc vor continua şi în anii viitori.
Primăria Comunei Păuliş a construit în regie proprie vestiarul la terenul de fotbal din Sâmbăteni, lucrare care se află în stadiul de fina­lizare, urmând ca în perioada primă­verii să procedăm la pregătirea terenului de fotbal şi însămânţarea acestuia cu iarbă. În primul semestru al anului 2014 se va proceda la recepţia finală a acestui obiectiv de investiţie.
Tot în regie proprie s-a realizat tribuna pentru spectatori la terenul de fotbal „Păulişana Păuliş”, cu sprijinul unor sponsori de bună credinţă care ne-au asigurat materialele necesare.
În domeniul educaţional s-a mai derulat proiectul „Reabilitare şi schimbare a acoperişului la Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Păuliş“, lucrare care s-a finalizat în 2013, urmând ca în trimestrul întâi al anului 2014 să facem recepţia finală a lucrărilor de construcţie.
În anul 2013 a fost aprobat proiectul „Modernizare străzi în comuna Păuliş, localităţile Păuliş şi Sâmbăteni”, proiect care a fost înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru asfaltarea a 7 km de străzi.
Acest proiect se află în faza de aprobare în comisia CTE a Ministerului, urmând a se aloca conform OUG 28/2013 sursa de finanțare. Din bugetul local se vor aloca 400.000 lei pentru cofinanțarea proiectului, bani pe care îi vom primi pe proiecte din cota de 20% de la Consiliul Județean Arad.
Cu sprijinul SC Aqua Vest SRL și colaborarea noastră s-au făcut lucrări de extindere la rețeaua de alimentare cu apă în Păuliș și Sâmbăteni în 2013, lucrările vor continua și în 2014.
2. Asistenţă socială
În domeniul asistenţei sociale la nivelul comunei Păuliş, compartimentul de asistenţă socială din cadrul Primăriei a acordat atenţia cuvenită întocmirii dosarelor de ajutor social conform Legii 416/2001, alocaţiilor de susţinere a familiei conform Legii 277/2010 şi a celorlalte tipuri de ajutoare de stat pentru anul 2013.
În domeniul asistenței sociale în anul 2013 la data de 31.12.2013 avem în plată un număr de 39 dosare ajutor social, conform Legii 416/2001, numărul total de persoane fiind de 72 iar suma totală plătită pentru luna decembrie a fost de 6.918 lei. Dintre aceste persoane 18 prestează munci în folosul comunității, fiecare în funcție de cuantumul ajutorului social, iar unele persoane sunt scutite de efectuarea orelor de muncă, fie având copil sub 7 ani, fie scutiți de Comisia de expertiză sau având vârsta de pensionare. Dosarele de ajutor social se reactualizează din 3 în 3 luni în ceea ce privește veniturile și se efectuează din 6 în 6 luni anchete sociale, pentru a se verifica dacă veniturile declarate sunt cele reale. Acești bene­ficiari de venit minim garantat pri­mesc pentru perioada rece noiembrie 2013–martie 2014 ajutor de încălzire în cuantum de 58 lei/ lună/familie. Plata ajutorului social se face de către AJPIS Arad în funcție de situațiile pe care le întocmește Compartimentul de Asistență Socială la sfârșitul fiecărei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.