„Rechizitoriul“ procurorilor – Aproape 28.000 de dosare penale în lucru, la parchetele arădene

0
492

Procurorii au ocupat o poziție centrală în spațiul public, în ultima perioadă, în urma schimbărilor legislative aduse legilor Justiției, unele parchete dispunând chiar declanșarea grevei. În ceea ce privește parchetele arondate Tribunalului Arad, procurorii au avut un număr colosal de dosare în lucru, fiind soluționate la sfârșit de an, circa o treime dintre acestea.
În anul 2018, procurorii de la Parchetele de pe lângă Tribunalul Arad au avut de soluţionat un număr de 27.514 dosare penale – incluzând şi cauzele cu autor necunoscut, comparativ cu 28.216 dosare în anul 2017, ceea ce înseamnă o scădere de 702 cauze, un procent de 2,55%. Din totalul de dosare în lucru, au fost soluţionate 9.513 de cauze faţă de 9.446 dosare în anul anterior, o creștere procentuală de +0,70 %. În ceea ce privește operativitatea, cele mai multe dosare au fost solu­ționate până la 6 luni – 3.768, un număr de 1.557 de cauze au fost soluționate între 6 luni și un an, cam tot atâtea au avut o durată de peste un an – 1.593, iar 2.595 au fost soluționate până la împlinirea termenului de prescripție.
Totodată, au fost soluţionate cu sesi­zarea instanței un număr de 1.080 cauze (1.011 rechizitorii şi 69 acorduri de recu­noaştere a vinovăţiei), comparativ cu 1.125 cauze (1.066 rechizitorii şi 59 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), o scădere de 45 cauze (- 4,16%). În 2017, la nivelul parchetelor arădene, au fost trimiși în judecată 1.267 de inculpați, în vreme ce anul trecut numărul acestora este de 1.165, reprezentând o scădere de 8,75%, potrivit unui raport al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. În circumscripţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara func­ţionează trei parchete de pe lângă tribunale şi 15 parchete de pe lângă judecătorii, după cum urmează: Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea Parchetele de pe lângă Judecătoriile din Timişoara, Lugoj, Deta, Sânnicolau Mare şi Făget; Parchetul de pe lân­gă Tribunalul Arad, în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea Parchetele de pe lângă Judecătoriile din Arad, Lipova, Gurahonţ, Chişineu-Criş şi Ineu; Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, în subordinea căruia îşi desfăşoară activitatea Parchetele de pe lângă Judecătoriile din Reşiţa, Caran­sebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă.
La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, prin infracţiunile ce au făcut obiectul trimiterilor în judecată s-a reţinut cauzarea unui prejudiciu total de 133.706.574 lei şi 863.606 euro, pentru a cărui recuperare s-au dispus măsuri asiguratorii în valoare de 6.754.395 lei. În ceea ce privește operativitatea, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a crescut stocul de dosare nesoluţionate rămase în lucru.
În cursul anului 2018, la Parchetele de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, au fost întocmite un număr de 11.798 lucrări, pr­vind analize, sinteze, studii, verificări şi si­tuaţii întocmite în baza legilor, regulamen­te­- lor şi a ordinelor şi dispoziţiilor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.