În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul tricheneloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu. Examenul trichineloscopic se poate  efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinar din localităţile judeţului şi la  Circumscripţiile  Sanitare Veterinare si ptr. Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad (hala din piata Mihai Viteazu si Circumscripția Sanitară Veterinară din piata Catedralei) şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului. În această  situaţie, mişcarea animalelor se va face numai însoţite de Formulare de mişcare a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare.

Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării. Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă ( în cantitate de aproximativ 150  g) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală).

În perioada 01-31.12.2017, fiecare Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele  8,00-18,00 şi duminica între orele 8,00-12,00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. „De asemenea, recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne să o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează. Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice și nealcoolice. Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ce acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice, a declarat Viorel Agud, director executiv DSVSA Arad.

Recomandările redacției