Recomandări IPJ pentru trafic rutier în siguranţă în condiţii de vreme nefavorabilă

0
209

Poliţiştii arădeni recomandă tuturor participanţilor la trafic, în contextul informărilor meteorologice din această perioadă, de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului să adopte o manieră prudentă de conducere şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie. Precipitaţiile abundente pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor. Şoferilor le este recomdandat să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic şi să circule cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau are îmbrăcămintea din piatră cubică.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. De asemenea, şoferilor le este recomandat să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale.  În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Astfel şoferii trebuie să-şi păstreze calmul, şi să nu blocheze intersecțiile; de asemenea, să nu se angajeze în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

Poliţiştii mai îndeamnă şoferii să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă, să circule cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă şi să evite să acţioneze brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece pot derapa foarte uşor. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, le este recomandat conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.