Fundaţia Edelweiss din Republica Moldova, înfiinţată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat că îi va oferi 30.000 lei moldoveneşti, aproximativ 1.800 de euro, studentului Marian Platonov, pentru că acesta a intervenit şi l-a imobilizat pe bărbatul care a încercat să detoneze o bombă în clădirea Facultăţii de Electronică din Iaşi.

„Fundaţia Edelweiss îi va oferi 30.000 MDL tânărului student Marian Platonov, pentru curajul de care a dat dovadă în momente critice, când o persoană cu probleme psihice a ameninţat detonarea unui bombe la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi. Considerăm că gestul lui Marian Platonov este unul extraordinar, iar curajul său ne face mândri pe noi toţi, cetăţenii Republicii Moldova. Cei 30.000 MDL, pe care îi oferim, reprezintă o modestă recompensă pentru Marian Platonov, un tânăr care merită pe deplin recunoştinţă şi apreciere publică, atât în Republica Moldova, cât şi în România”, se arată într-un comunicat al conducerii fundaţiei Edelweiss.

Marian Platonov şi Marian Prescură, ambii studenţi în cadrul Facultăţii de Electronică din Iaşi, l-au imobilizat luni pe bărbatul ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs din incinta facultăţii.

Marian Platonov, originar din Republica Moldova, a povestit că a reuşit, alături de colegul său, să-i lege cu o curea mâinile atacatorului, acesta fiind imobilizat până la sosirea poliţiştilor.

„Individul pregătea bomba, dar a apăsat din greşeală pe un buton. Am avut noroc că nu a dezvelit toată bomba. Era un fum gros şi mirosea a sulf, dar după ce a explodat, eu şi un coleg am sărit pe el, l-am imobilizat şi i-am legat mâinile la spate cu o curea luată de la un profesor”, a precizat Marian Platonov.

El a spus că nu i-a fost frică în momentul în care a „tăbărât” pe bărbatul care intrase în sala de curs.

Tânărul a spus că după finalizarea studiilor la Facultatea de Electronică din Iaşi intenţionează să se stabilească în România.

Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi, a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, urmând ca procurorii să decidă dacă propun măsura arestării preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 40 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă.

Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.

Asistentul universitar Daniel Mătăsaru, care se afla în sala de curs în momentul în care bărbatul a intrat, a spus că a reuşit să iasă din sală, sub pretextul că vrea să arunce un pahar, şi a sunat la 112.

„Nu îl cunoştea nimeni. A spus că are o bombă, iar eu în acel moment am reuşit să ies din sală, motivând că trebuie să arunc un pahar cu cafea. Am lăsat uşa deschisă şi am reuşit să sun la 112. Cât eram pe hol s-a auzit o bubuitură, înţeleg că a detonat o capsă pirotehnică din tot ce avea. Avea în spate un rucsac mare, de munte, cu o încărcătură foarte mare. Dacă nu aş fi reuşit să ies şi să sun la Poliţie probabil că ne-am fi trezit într-o situaţie de luare de ostatici. A fost şocant”, a afirmat Mătăsaru, care a precizat că „bărbatul era cablat şi se pregătea să detoneze materialele explozive”.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil din timpul celui de-al doilea război mondial, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.

Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru în cursul după-amiezii de către reprezentanţi ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI, iar ulterior a fost dus pe un câmp din apropierea comunei ieşene Popricani, unde a fost detonat.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Un alt medic al Spitalului Socola, care l-a avut în îngrijire pe bărbat, a spus că acesta nu a urmat tratamentul prescris la ultima internare.

Oliver Stan a scris pe contul său de pe o reţea de socializare că a studiat la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnică „Gheorghe Asachi”, după ce a absolvit Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” şi că lucrează la „God”.

Luni seară, după ce a fost audiat timp de mai multe ore la Poliţie, Stan a fost dus la locuinţa sa din cartierul Tătăraşi din Iaşi, pentru percheziţii.

În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, bărbatul le-a răspuns jurnaliştilor: „Ca să vină televiziunile”.

În urma atentatului cu bombă, Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost evacuat, iar activitatea a fost oprită aproximativ şase ore, timp în care au fost verificate toate sălile de curs, în condiţiile în care bărbatul ameninţase că a lăsat explozibil şi în alte săli.

 

 

Recomandările redacției