Modelul BMW Seria 5, 520d xDrive, la volanul căruia au fost, timp de două zile, piloţii Claudiu David şi Mihaela Beldea, a stabilit o performanţă record de consum combustibil pe distanţa de 1.550 km, de 4 litri/100 km, parcursă pe ruta Bucureşti-Constanţa-Arad-Bucureşti.

Astfel, duminică dimineaţă, în jurul orei 11,15, cei doi piloţi cu experienţă în Campionatul Mondial de Raliuri au ajuns la linia de start a cursei derulată în perioada 12-13 octombrie 2013 pe ruta Bucureşti-Constanţa-Arad şi retur, în condiţii reale de drum.

La final, cei 1.550 km au fost parcurşi cu un consum mediu de 4 litri/100 km, ceea ce reprezintă echivalentul unor emisii de numai 105 g CO2/km. Maşina a ajuns în Bucureşti cu o autonomie pe bord de 166 km, totul în contextul unei viteze medii de 70 km/h pe toată distanţa parcursă.

Potrivit organizatorilor, BMW Group România, testul a demonstrat că o călătorie cu noul BMW Seria 5 poate fi mai ieftină ca una cu trenul pe acelaşi taseu. Astfel, un bilet doar dus pe drumul Constanţa – Arad cu un tren InterRegio este de 275 lei pentru Clasa a 2-a şi 357 lei pentru Clasa 1, în timp ce plinul rezervorului de 70 de litri a costat aproximativ 450 lei pentru un traseu dus-întors.

Maşina nu a fost pregătită special pentru acest eveniment, iar pentru optimizarea consumului s-au folosit anvelopele Goodyear.

Obiectivul de consum, stabilit la începutul cursei, a fost de cel mult 4,3 litri/100 km, echivalentul unor emisii de 113 g CO2/km.

Din totalul distanţei propuse, 700 km au fost parcurşi pe autostradă şi peste 800 de km pe drumuri naţionale, majoritatea o bandă pe sens, şosea de centură şi drumuri prin oraşe. Traseul a inclus, totodată, traversarea Carpaţilor Meridionali prin Valea Oltului.

Durata traseului a fost de aproximativ 28 de ore.

BMW Seria 5 520d xDrive este cel mai accesibil model diesel cu tracţiune integrală din gama BMW Seria 5. Automobilul dispune de motorizare BMW TwinPower Turbo, cu ultima generaţie CommonRail, de cutie automată cu opt trepte, sistem Auto Start-Stop, recuperarea energiei de frânare, dar şi de comutator Driving Experience Control cu modul Eco Pro.

Puterea maximă dezvoltată de bolid este de 184 CP, în timp ce acceleraţia de la 0 la 100 km/h se face în 8,1 secunde. Viteza maximă ajunge la 228 km/h, iar consumul mixt UE este estimat la 4,9 litri/100 km.

 

 

 

(AS – editor: Daniel Badea)

 

Recomandările redacției