record pensionariBoala, cheltuielile de întreţinere şi nevoile familiei îi împing tot pe mai mulţi pensionari arădeni să se împrumute. În jumătate de an, mii de bătrâni au călcat pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). S-au împrumutat de sume record de peste şase milioane de lei. Nu doar numărul solicitărilor a crescut mult faţă de anul trecut, ci şi sumele luate împrumut. Cei mai mulţi pensionari nu pot face nicio economie la care să apeleze atunci când sunt presaţi de cheltuieli neprevăzute. Şi atunci, unica soluţie rămâne Casa de Ajutor Reciproc.

Pensionarii reuşesc tot mai greu să-şi chivernisească veniturile, o realitate care se reflectă în numărul cererilor de împrumuturi de la CARP. Faţă de anii trecuţi, numărul solicitărilor a crescut cu sutele, lunar între 500 şi 600 de vârstnici iar cu asalt CARP, pentru noi cereri pentru împrumuturi. Pe lângă pensionarii care au intrat în sistemul de ajutor mutul de mult şi care le permite să cotizeze după putinţă, pentru a se putea apoi împrumuta pentru cele necesare, CARP înregistrează în fiecare lună sute de noi cazuri. „Lunar, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor primeşte între 500 şi 600 de cereri pentru împrumuturi, mai mult decât în anii trecuţi. Media împrumuturilor făcute de vârstnicii arădeni este de 2.500 de lei. Unii se împrumută de sume mai mici, pentru diferite cheltuieli, alţii de sume mai mari pentru cheltuieli cu intervenţii medicale izolare termică şi reparaţii prin casă. Nu şi-ar permite să îşi acopere aceste cheltuieli din pensii şi nu au reuşit nici să-şi pună bani deoparate şi atunci nu au altă soluţie decât să facă împrumuturi la noi. Avem multe cazuri de vârstnici care nu cer bani pentru ei, ci pentru membri familie. Îşi ajută nepoţii la facultate, îşi fac reparaţii în locuinţă ori cumpără diferite obiecte casnice“, spune Lidia Dan, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad.

Peste şase milioane de lei pentru neajunsuri

În şase luni ale acestui an, CARP Arad a primit în jur de 3.500 de cereri de împrumuturi, ceea ce în lei înseamnă între 1,1 şi 1,2 milioane de lei, totalul noilor împrumuturi acordate pe lună. După ce a tras linie pentru jumătatea anului acesta, conducerea CARP a constat că în total, pensionarii au cerut circa 6,5 milioane de lei, o sumă mare împărţită însă pentru neajunsurile a mii de persoane vârstnice.

Creşterea numărului de solicitanţi de împrumuturi şi implicit de membri cotizanţi are desigur şi o latură pozitivă, prin faptul că, ajutorul mutual poate funcţiona fără probleme, iar noile împrumuturi pot fi onorate rapid. CARP le-a împrumutat unora dintre vârstnici chiar şi sume de 12.000 de lei. Cel mai mare împrumut făcut de CARP a avut valoarea de 12.000 de lei.

Împrumuturile au o dobândă fixă mică, iar pentru sumele mici nu se percepe dobândă. Bătrânii cotizează din pensie după posibilităţi ştiind că aşa au posibilitatea de a se împrumuta în condiţii avantajoase, fără a fi traşi pe sfoară şi fără să fie jecmăniţi de dobânzi exorbitante. Cei care intră în sistem devenind astfel membri cotizanţi vor continua să facă împrumuturi, după ce le achită pe cele vechi. Chiar dacă numărul membrilor CARP este mare, cazurile de rău-platnici pot fi numărate pe degete şi chiar şi aceste situaţii sunt justificate de diferite probleme.

„CARP acordă şi ajutoare nerambursabile pentru vârstnicii mai săraci, cu pensii extrem de mici. Avem anul zeci de cazuri de acest gen“, mai spune Lidia Dan. Chiar dacă sume cuprinse între 20 şi 150 de lei par mici, sunt vitale pentru bătrânii care au învăţat să trăiască cu câteva sute de lei.

Recomandările redacției