Cele mai recente date publicate de Comisia Europeană arată că grâul românesc a depășit 250 de euro tona, fiind vorba despre cel mai mare preț din 2013 încoace.

Preţul grâului din România a atins un nou record, după ce vineri, 11 noiembrie, o tonă a ajuns să coste 259 de euro. Astfel, a fost depăşit pentru prima oară din 2013 pragul de 250 de euro pentru o tonă de grâu de panificație FOB Constanța (preț free on board – încărcat în vapor).

Acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii. Traderii menționau că s-a depășit pragul de 250 de euro tona încă de la finele ui octombrie (280-285 euro pe tonă).

Cum se calculează preţul grâului din România

Potrivit explicațiilor MADR, în 2008, s-a înfiinţat Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA), în scopul colectării, prelucrării, interpretării şi raportării de date şi informaţii privind piaţa produselor agricole şi alimentare, către Comisia Europeană. Un ordin din același an ( Ordin 445/2008) a reglementat atunci și Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional şi metodologiile de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice, scrie dcbuisness.ro.

Recomandările redacției