sporSporul natural negativ a înregistrat un record sumbru. În şase luni ale anului, populaţia Aradului a scăzut cu circa 1.000 de persoane, situaţia fiind rezultată numai din raportul dintre naşteri şi decese. Rata mortalităţii este ridicată şi o depăşeşte lunar pe cea a natalităţii. În judeţul nostru nu s-a mai înregistrat un spor natural pozitiv de o perioadă îndelungată.
Condițiile dificile de trai din ultimii ani care au afectat populația printr-un grad mai mare de stres au făcut ca sporul natural să înregistreze valori dramatice. Situaţia se relectă din cifrele oficiale prezentate de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad.
Sporul natural al unei populații într-o anumită perioadă se calculează ca diferența dintre numărul născuților-vii și numărul persoanelor decedate. Atunci când sporul natural este ne­gativ înseamnă că, rata mortalității o depășește pe cea a natalității, populația micșorându-se de la un an la altul.
Astfel, potrivit DJS Arad, în perioada ianuarie – iunie a acestui an s-au înregistrat 2.933 de decese, cele mai multe în lunile ianuarie, februarie şi martie. Tot în jumătate din acest an, numărul naşterilor a fost de 1.897. În consecinţă, diferenţa dintre numărul născuților-vii și numărul persoanelor decedate este de 1.036. Sporul natural înregistrează valori negative în fiecare lună.
Anul trecut, conform statisticilor oficiale, populaţia judeţului a scăzut cu în jur de 2.000 de persoane. Şi asta pentru că în 12 luni s-au înregistrat aproape 6.000 de decese şi 4.096 de naşteri. În aceste condiţii, populaţia Aradului a scăzut cu cel puţin 1.500 de persoane într-un an şi jumătate.
De reamintit că, potrivit unor statistici Aradul a fost judeţul cu cel mai accelerat ritm de îmbătrânire a populaţiei şi, de asemenea, cu un număr foarte mare de persoane vârstnice.

Recomandările redacției