falca (2)iccjNumărătoare inversă în procesul de corupție ce îl are ca inculpat pe primarul Gheorghe Falcă. Celebrul dosar „Fabrica de Zahăr”, în care edilul – șef este cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recursul declarat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție față de soluția Curții de Apel Alba, prin care Falcă era achitat în acest dosar, începe, astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Primarul Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată pe data de 25 octombrie 2007, după ce urmărirea penală împotriva sa și a celor doi patroni ai companiei Elecon fusese pusă în mișcare pe data de 29 ianuarie 2007. La momentul trimiterii sale în judecată, edilul-șef era acuzat pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.
Mită cu consimțământul CLM
Mita pe care Gheorghe Falcă ar fi primit-o, a constat într-un schimb imobiliar extrem de avantajos (o vilă în schimbul unui apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe Radu Vasil și Francisc Demeter, patronii firmei Elecon, să obțină un teren din domeniul public al municipiului (de 5,2 hectare pe care fusese amplasată fosta Fabrică de Zahăr), la un preț de peste trei ori mai mic decât cel real. Acestea sunt acuza­țiile în baza cărora primarul Aradului a fost trimis în judecată în toamna anului 2007 și pentru care nu a răspuns, deocamdată, în fața legii. Terenul Fabricii de Zahăr a fost vândut firmei Elecon în anul 2006 de Consiliul Local Municipal. Suma pe care cumpărătorul a achitat-o la vremea respectivă în schimbul obținerii terenului de 5,2 hectare a fost de 840.000 de euro, pentru ca la doar o zi distanță, patronii Elecon să vândă, la rândul lor, același teren, cu aproape 2,94 milioane de euro. Potrivit informațiilor furnizate de procurori, imobilul cu care edilul-șef s-a ales în urma acestei tranzacții a fost subevaluat de comisia de negociere a Consiliului Local, la presiunile aceluiași Gheorghe Falcă. Mai precis, anchetatorii arată că, în luna martie a anului 2005, Gheorghe Falcă ar fi primit, în schimbul unui apartament de 90 de metri pătrați, situat la etajul al nouălea al unui bloc vechi, o casă ce însumează 242 de metri pătrați, în centrul orașului. „Diferența valorică dintre cele două imobile este de 111.550 euro. De altfel, pe cei doi inculpați care au dat mită nu i-a interesat apartamentul dobândit, pe care l-au și vândut cu suma de 80.000 euro după trei săptămâni”, se arată în rechizitoriu.
ÎCCJ are ultimul cuvânt în dosarul de corupție
Un număr de peste 70 de înfățișări pe la diferitele instanțe de judecată ce au instrumentat dosarul „Fabrica de Zahăr”au avut loc în cei aproape șase ani de când procesul de corupție al primarului Gheorghe Falcă a debutat. Pe data de 1 martie 2011, dosarul era scos de pe rolul Tribunalului Arad în urma aprobării cererii de strămutare formulate de procurorii DNA Timișoara și transferat la Tribunalul Alba. După o serie de amânări menite să amâne deznodământul procesului, magistrații Tribunalului Alba îl găseau, pe data de 22 mai 2012, nevinovat pe edilul-șef al Aradului și pe cei doi patroni cercetați pentru dare de mită și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu. Un nou recurs formulat de procurorii anticorupție avea să conducă la o nouă strămutare: la Curtea de Apel Alba. Și de această dată, însă, magistrații au dat un verdict favorabil primarului. Pe data de 28 ianua­rie 2013, magistrații Curții de Apel Alba decideau respingerea apelului formulat de DNA, precum și o nouă achitare a lui Gheorghe Falcă, revocând totodată măsura sechestrului asiguratoriu pus pe averile inculpaților implicați în dosar. Dacă, până în prezent, soluțiile instanțelor de judecată ce au instrumentat dosarul de corupție al primarului Gheorghe Falcă nu au avut un caracter irevocabil, fiind atacabile prin recurs, soluția pe care magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție o vor formula în dosarul „Fabrica de Zahăr” va fi una definitivă.

Recomandările redacției